E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15944
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Dokumenta juridiskais spēks

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2018
Liene

Ir dokuments, kuru jāparaksta divām pusēm – viena puse paraksta ar drošu elektronisko parakstu, otra izdrukā un identiska satura dokumentu paraksta ar pašrocīgu parakstu. Vai šādam dokumentam ir juridiskais spēks?

A
atbild:
03. janvārī, 2019

Ņemot vērā Jūsu aprakstīto situāciju, elektroniskajam dokumentam ir jāizveido tā atvasinājums.

Saskaņā ar Elektronisko dokumentu likuma 5. panta 1. daļu elektroniskā dokumenta kopijai, norakstam vai izrakstam papīra formā ir tāds pats juridiskais spēks kā oriģinālam, ja kopijas, noraksta vai izraksta pareizība apliecināta saskaņā ar normatīvo aktu prasībām un ja papīra kopijas, noraksta vai izraksta izsniedzējs pēc pieprasījuma var uzrādīt dokumenta oriģinālu elektroniskā formā un tas atbilst šā likuma prasībām.

Savukārt 5. panta 2. daļa nosaka, ka papīra dokumenta elektroniskajai kopijai, norakstam vai izrakstam ir tāds pats juridiskais spēks kā oriģinālam.

Tādējādi Jums, saņemot dokumentu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu, ir jāveic šāda dokumenta atvasinājums papīra formātā (saglabājot oriģinālo elektroniski parakstīto dokumentu), pēc kā parakstāt šo pašu papīra atvasinājumu, un šāds dokuments ir spēkā esošs. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas