E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24233
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Bērna uzvārda noteikšana tiesas ceļā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2021
Vita

Labdien! Esmu latviete, grūtniece. Dzemdēšu Rīgā. Bērna tēvs ir šveicietis, kurš šobrīd neatzīst savu paternitāti. Pēc bērna piedzimšanas tiks uzsākts juridisks process par paternitātes atzīšanu (DNA tests utt.). Uzreiz pēc dzimšanas reģistrējot bērnu Latvijā, viņam ir jādod mātes uzvārds. Vai pēc tam, kad tiks atzīta paternitāte, uzreiz varēs nomainīt bērnam uzvārdu, pamatojoties uz Šveices tiesas lēmumu, vai tomēr jāgaida, kad bērns sasniegs 15 gadu vecumu, lai mainītu uzvārdu?

A
atbild:
24. septembrī, 2021
Tieslietu ministrija
Inga Upīte, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 133.1. apakšpunkts noteic, ka, pamatojoties uz tiesas spriedumu, dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja bērnam ir noteikta paternitāte. Latvijas Republikas Civillikuma 160. panta otrā daļa paredz: ja paternitāte noteikta tiesas ceļā, tad bērna uzvārdu nosaka tiesa, ņemot vērā bērna intereses. Tātad, ceļot prasību tiesā par bērna paternitātes noteikšanu, prasītājam jāizsaka lūgums tiesai lemt par bērna uzvārdu.

Ja tiesa, nosakot paternitāti, nolemj mainīt bērna uzvārdu, tad bērna dzimšanas reģistra ieraksts tiek papildināts ar ziņām gan par bērna tēvu, gan par bērna jauno uzvārdu.

Pēc papildinājumu izdarīšanas (paternitātes noteikšanas bērnam) dzimtsarakstu iestāde izsniedz jauna satura dzimšanas apliecību ar ziņām par abiem vecākiem un bērna jauno uzvārdu, kā to noteic Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 141.1. apakšpunkts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas