E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34020
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā izbeigt piespiedu dalītā īpašuma attiecības

J
jautā:
24. septembrī, 2024
Olga

Labdien! Vienstāva trīs dzīvokļu māja. Šajā mājā zemes īpašniekam pieder viens dzīvoklis. Lai izpirktu funkcionālo zemesgabalu, dzīvokļu īpašniekiem jāatsavina un jāizpērk noteikta zemes platība. Vai tas nozīmē, ka arī zemes īpašniekam jāizpērk zeme pašam no sevis? Vai tas ir vienīgais risinājums šajā situācijā? 

A
atbild:
23. oktobrī, 2024
Tieslietu ministrija
Civiltiesību departaments

Pamata risinājums, kas ir arī ātrākais veids jūsu izklāstītajā jautājumā, būtu piespiedu dalītās īpašuma attiecības izbeigt, savstarpēji vienojoties ar abiem dzīvokļu īpašniekiem par zemesgabala iegādi un cenu. Vienojoties par cenu, var ņemt vērā Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā (turpmāk – Dalītā īpašuma izbeigšanas likums) noteikto atsavināšanas cenas aprēķināšanas metodi. Atsavināšanas cena aprēķināma, ņemot vērā zemesgabala kadastrālo vērtību (to var noskaidrot tīmekļvietnē www.kadastrs.lv, ievadot zemes vienības kadastra apzīmējumu) un attiecinot šo vērtību pret Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem par dzīvokļa īpašuma sastāvā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēru, ko var redzēt minētajā tīmekļvietnē. Būtiski norādīt, ka, saskaitot minētās domājamās daļas, veidojas viena vesela daļa, tāpēc šāds proporcionāls aprēķins tiek uzskatīts par samērīgu un nodrošina taisnīgu līdzsvaru starp daudzdzīvokļu mājas dzīvokļa īpašnieka un zemes īpašnieka interesēm. Ņemot vērā, ka pamata risinājums balstās uz vienošanos, tas jums neliedz vienoties ne par zemāku, ne arī par augstāku cenu. 

Papildu risinājums ir ietverts Dalītā īpašuma izbeigšanas likumā, taču šī risinājuma piemērošanai vispirms jānoskaidro, vai daudzdzīvokļu dzīvojamā māja un zeme atbilst likuma tvērumam, t. i., vai jūsu gadījumā šo likumu var piemērot. Piemērošanas jautājumi jau ir skaidroti LV portāla rakstā, ar kuru varat iepazīties šeit. Ja nekustamais īpašums atbilst Dalītā īpašuma likuma tvērumam, tad visiem trijiem dzīvokļu īpašniekiem zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā jāiemaksā Valsts zemes dienesta paziņojumā aprēķinātā atsavināšanas cena par zemesgabalu. Pēc tam, kad daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku īpašumā tiesības uz atsavināmo zemi ir nostiprinātas zemesgrāmatā, zvērināts tiesu izpildītājs bez liekas kavēšanās izmaksās jums visu iepriekš saņemto summu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas