E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32099
Lasīšanai: 4 minūtes

Dalītā īpašuma izbeigšanai svarīgs tā rašanās tiesiskais pamats un atbilstošais regulējums

J
jautā:
17. martā, 2024
Gunta

Labdien! Dzīvokli daudzdzīvokļu mājā nopirku no SIA, kas konkrēto daudzdzīvokļu māju nopirka izsolē. Pērkot dzīvokli, zemi, uz kuras atrodas daļa no mājas, SIA nepārdeva. Tā palika SIA īpašumā, tādēļ maksājam zemes nomas maksu. Daļa attiecīgās mājas atrodas uz zemes, kas pieder Valsts nekustamajiem īpašumiem. Kā mums, dzīvokļu īpašniekiem, rīkoties, lai varētu izbeigt dalīto īpašumu un zemi izpirkt? Paldies! 

A
atbild:
02. aprīlī, 2024
Tieslietu ministrija
Civiltiesību departaments

No konkrētā situācijas apraksta nav iespējams precīzi noteikt, kāds tiesiskais regulējums šajā gadījumā piemērojams. 

Attiecībā uz privātpersonai piederošo zemi jāsaprot, uz kāda tiesiskā pamata radies dalītais īpašums. Ja tas izveidojies vēsturisko notikumu rezultātā (zemes reformas, valsts un pašvaldību īpašumu privatizācijā, kad īpašuma tiesības uz agrāk piederējušo zemi tās vēsturiskajās robežās atjaunoja tās bijušajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem, taču uz attiecīgās zemes pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas bija uzceltas citai personai piederošas ēkas (būves)), tad tas ir likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. panta pirmās daļas 1.–4. punktā regulētais piespiedu dalītais īpašums, uz kuru ir attiecināms Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums.  

Tā piemērošanā ietilpst konkrētas ēkas un zemes, proti, piespiedu dalītā īpašuma ēka ir:

  • daudzdzīvokļu māja (sastāv vismaz no diviem dzīvokļa īpašumiem); 
  • privatizēta saskaņā ar Privatizācijas likumu, likumu “Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju”, likumu “Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju”; 
  • patstāvīgs īpašuma objekts; 
  • ir sadalīta dzīvokļu īpašumos; 
  • atrodas uz citai personai piederošas zemes saskaņā ar likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. panta 1.–4. punktu. 

Piespiedu dalītā īpašuma zemesgabals: 

  • pilnībā vai daļēji sakrīt ar daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu; 
  • uz to zemes reformas laikā tika atjaunotas īpašuma tiesības bijušajiem īpašniekiem un to mantiniekiem, vai ko bijušie īpašnieki vai to mantinieki atsavinājuši citām personām, vai tas ir mantots; 
  • personas īpašuma tiesībām uz šādu zemi jābūt nostiprinātām zemesgrāmatā. 

Ja konkrētā dzīvojamā māja vai zeme neatbilst minētā likuma tvērumam, dalīto īpašumu šobrīd iespējams izbeigt, pusēm (dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekam) savstarpēji vienojoties.  

Savukārt publiskai personai piederošas zemes atsavināšanu, ņemot vērā tiesiskās situācijas apstākļus, noteic likums “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” vai Publiskas personas mantas atsavināšanas likums. Aicinām sazināties ar AS “Valsts nekustamie īpašumi” par dzīvokļu īpašnieku iespējām un nosacījumiem, kādos minēto valstij piederošo zemi zem dzīvojamās mājas iespējams atsavināt.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas