E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23751
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Pirmssvētku dienās saīsināts darba laiks normāla darba laika nodarbinātajiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2021
Velta

Labdien. Vēlos uzdot jautājumu par pirmssvētku saīsināto darba dienu. Strādāju pirmsskolā, mūsu vadītāja apgalvo, ka saīsinātā darba diena ir tikai iestādei, bet ne darbiniekiem. Darbinieki strādā kā parasti, pilno darba laiku kā darbdienās, iestāde beidz darbu nevis 19.00, bet 17.00. Un kā ar nepilna laika darbiniekiem, piemēram,0,5 slodze,0,75 slodze? Cik saprotu, uz viņiem neattiecas saīsinātā darba diena, ja vien darba devējs nepalaiž. Ja šajā gadījumā tiek pārkāpts likums, kur var vērsties?

A
atbild:
02. augustā, 2021
LV portāls
Zaida Kalniņa

Darba likuma 135. pants noteic, ka pirmssvētku dienām darba dienas ilgums saīsināms par vienu stundu, ja darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos vai darba līgumā nav noteikts īsāks darba laiks.

Darba dienas saīsināšana ir attiecināma ne vien uz iestādi/ uzņēmumu, bet arī uz darbiniekiem, kas strādā normālo darba laiku. Šāda atsauce ir atrodama Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izdevumā “Darba likums ar komentāriem”.

To, kas ir normālais darba laiks, nosaka Darba likuma 131. panta pirmā daļa: darbinieka normālais dienas darba laiks nepārsniedz astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas. Darba likuma izpratnē darba laiks ir laika posms no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā, piemēram, no pulksten 9 līdz 18 ar pusdienu pārtraukumu.

Nepilnu darba laiku nodarbinātajiem, piemēram, ja darba laiks ir 4 vai 6 stundas dienā, arī pirmssvētku – saīsinātajā – darba dienā būs jānostrādā pilns nolīgtais darba laiks.

Nodrošinot taisnīgu darba samaksu visiem darbiniekiem neatkarīgi no tā, vai nolīgta mēnešalga vai summētais darba laiks, saīsinātā darba stunda darba devējam ir jākompensē – jāapmaksā saskaņā ar Darba likuma 74. panta 1. un 3. daļas nosacījumiem: darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ.

Visi jautājumi, tostarp darba strīdi, sākotnēji ir risināmi uz vietas iestādē/ uzņēmumā. Tādējādi jums var ieteikt darba sapulcē pārrunāt neskaidros jautājumus, atsaucoties uz Darba likuma regulējumu un konkrētiem pantiem.

Ja iestādes vadība arī turpmāk piemēro Darba likumam neatbilstošus nodarbinātības noteikumus, ir jāvēršas augstākā padotības iestādē (pašvaldībā, ja tā ir pašvaldības dibināta pirmsskolas iestāde) vai Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas