E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23703
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Tiesības pirmsdzemdību atvaļinājumu pilnībā neizmantot

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2021
Inga

Labdien. Gribēju uzzināt, vai man ir tiesības atteikties no pirmsdzemdību atvaļinājuma un turpināt strādāt. Sāku strādāt jūnijā un uzzināju, ka esmu stāvoklī. Oktobra beigās būtu jādodas pirmsdzemdību atvaļinājumā, bet, ņemot vērā, ka darbs ir mierīgs un fizisku piepūli neprasa, vēlētos darbu turpināt vēl vismaz mēnesi un tad iet darba atvaļinājumā, jo tas man finansiāli būtu izdevīgāk.

A
atbild:
29. jūlijā, 2021
LV portāls
Zaida Kalniņa

Jā, jūs tā esat tiesīga darīt. Sievietes tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu nosaka Darba likuma 154. pants:

  • grūtniecības atvaļinājumu (56 kalendāra dienas) un dzemdību atvaļinājumu (56 kalendāra dienas) aprēķina kopā un piešķir 112 kalendāra dienas neatkarīgi no tā, cik grūtniecības atvaļinājuma dienas izmantotas līdz dzemdībām;
  • sievietei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe uzsākta ārstnieciski profilaktiskajā iestādē līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku, piešķir 14 dienas ilgu papildatvaļinājumu, pievienojot to grūtniecības atvaļinājumam un aprēķinot kopā 70 kalendāra dienas;
  • grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību sarežģījumu dēļ, kā arī tad, ja dzimuši divi vai vairāki bērni, sievietei piešķir 14 dienas ilgu papildatvaļinājumu, pievienojot to dzemdību atvaļinājumam un aprēķinot kopā 70 kalendāra dienas.

Iepriekšminēto atvaļinājumu piešķiršanas pamats ir ārsta izsniegta slimības lapa B. Šos atvaļinājumus apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, piešķirot maternitātes pabalstu, ko izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām, kad slimības lapa B tiek iesniegta.

Darba likuma 37. panta septītā daļa noteic, ka darba devējam ir aizliegts nodarbināt grūtnieci divas nedēļas pirms paredzamajām dzemdībām un sievieti divas nedēļas pēc dzemdībām. Paredzamo dzemdību laiku un dzemdību faktu apstiprina ārsta atzinums.

Tādējādi, ja sieviete labi jūtas un pati tā vēlas, viņa var nedoties grūtniecības atvaļinājumā uz 56 (vai attiecīgi 70) dienām pirms dzemdībām, bet strādāt vēl kādu laiku, taču ne ilgāk kā divas nedēļas pirms paredzētā dzemdību datuma.

Neatkarīgi no slimības lapas B iesniegšanas dienas VSAA jums apmaksās kopā ne mazāk kā 112 atvaļinājuma dienas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas