E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22869
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba samaksas sistēmas maiņa ir jānostiprina darba līguma grozījumos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2021
Viktors

Labdien! Man ir darba līgums, kurā ir rakstīts, ka mans darba laiks ir nevis akordalga, bet gan stundas darba laiks ar samaksu 500 eiro apmērā. Vai darba devējs var mainīt samaksas veidu, tas ir, ja man līgumā ir stundas darba laiks, vai viņš var maksāt man algu pēc akordalgas veida?

A
atbild:
14. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba līgums ir dokuments, kura obligātumu darba attiecībās nosaka Darba likums un kurā darba devējs un darbinieks vienojas par darba attiecību noteikumiem, tostarp nolīgto darba laiku, darba pienākumiem, darba samaksu u. c.

Atbilstoši līgumā nolīgtajam puses izpilda savas saistības. Proti, ja darba līgumā darbiniekam ir nolīgta laika alga un summētā darba laika uzskaite ar noteiktu samaksas apmēru, tad darba devējam pēc šādiem noteikumiem darba samaksa ir jāaprēķina un jāizmaksā.

Tā sauktā akorddarba samaksa ir atšķirīgs darba samaksas veids. Tā ir gabaldarba samaksas forma, kurā darba samaksa tiek aprēķināta par reāli padarīto.

“Par jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanu uzņēmumā, kā arī par grozījumiem līdzšinējā darba samaksas sistēmā darba devējam ir pienākums rakstveidā informēt darbiniekus vismaz vienu mēnesi iepriekš. Tā kā grozījumi darba samaksas sistēmā skar arī darba līgumu, jo ir jāgroza darba līgums saskaņā ar Darba likuma 97. un 98. pantā noteikto, darba devējam būtu jāinformē darbinieki par iemesliem pārejai no vienas darba samaksas sistēmas uz citu,” skaidro Valsts darba inspekcijas (VDI) Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa.

Jānorāda, ka, ieviešot akorddarba samaksu, darba devējam darbinieks rakstveidā jāiepazīstina ar darbu izcenojumiem un jānodrošina precīza izstrādes uzskaite un kvalitātes kontrole. Ja darbinieks ir nostrādājis mēneša normālā darba laika stundas, bet aprēķinātā alga ir mazāka nekā valstī noteiktā minimālā darba samaksa, darba devējam jāpiemaksā starpība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas