E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22718
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darbiniekam uzteikums pret savu gribu nav jāraksta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2021
Liene

Pašreiz esmu BKA, strādāju ar bērniem bērnu namā. Iestādē ir bērnu nams un pieaugušo sociālās aprūpes nodaļa. Bērnu nodaļa tika likvidēta, un palika tikai pieaugušo aprūpes nodaļa. Mans profesijas kods ir 5311 04, un darba devējs vēlas, lai strādāju pieaugušo nodaļā, jo tas esot tas pats amats, kādā iepriekš esmu strādājusi. Vai tā ir? Vai šis amats atbilst manam iepriekšējam amatam, kā to apgalvo darba devējs? Mani mudina uzrakstīt atlūgumu, ja mani tas neapmierina, jo, pēc viņu domām, amati ir vienādi. Vai man pienākas atlaišanas pabalsts?

A
atbild:
17. martā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls
Labklājības ministrija
Aina Liepiņa, Darba tirgus politikas departamenta vecākā referente

Saskaņā ar Profesiju klasifikatora struktūru un jūsu sniegto informāciju jums nevar piemērot Profesiju klasifikatorā iekļauto profesiju “Bērnu aprūpes un audzināšanas iestādes audzinātājs” ar kodu “5311 04” darbam pieaugušo sociālās aprūpes nodaļā. Šajā situācijā var piemērot Profesiju klasifikatorā iekļauto profesiju “Sociālais aprūpētājs” ar kodu “3412 01”, norāda Labklājības ministrijas pārstāve Aina Liepiņa.

Darba devējs nav tiesīgs mudināt darbinieku rakstīt darba uzteikumu atbilstoši Darba likuma 100. pantam, kas ir darbinieka paša izvēle darba attiecības izbeigt. Atlaišanas pabalsts šādā situācijā nepienākas.

Darba attiecības var izbeigt, pusēm vienojoties, ko rosina viena vai otra puse, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu. Tādā gadījumā atlaišanas apabalstu izmaksāt likums neparedz kā obligātu darba devēja pienākumu.

Atlaišanas pabalsts obligāti jāizmaksā tad, ja darba līgumu uzsaka darba devējs. Tomēr tad ir jābūt pamatotam iemeslam. Tiesiski pamatoti iemesli, kad darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu, ir norādīti Darba likuma 101. pantā. Jautājumā norādītā situācija nav pamatots iemesls darba devēja uzteikumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas