E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22606
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Skola
3
3

12. klases skolēnu var atskaitīt pēc viņa iniciatīvas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2021
Vita

Labdien! Skolēns iestājās vispārējās izglītības iestādes 12. klasē (no 2020. gada septembra), līdz šim brīdim mācās tālmācības vidusskolā. Par 1. semestri matemātikā ir nv, tas ir, nav nodots neviens darbs. Par 2. semestri matemātikā arī nv. Un ekonomikā arī nv par abiem semestriem. Tātad šobrīd, 3. martā, cilvēkam 2 priekšmetos ir nv gadā. Pārējos 12. klases priekšmetos ir atzīmes par 1. semestri, un gada atzīmes jau izliktas šajā 12. klasē. Vai ir tāda iespēja, ka pats skolēns martā var iet prom no skolas (rakstīt iesniegumu par atskaitīšanu) un šogad septembrī atkal iestāties 12. klasē? It kā palikt uz otru gadu. Paņemt pauzi no marta līdz septembrim. Vai skolai ir jāpielīdzina atzīmes? Tas ir, vai atzīmes saglabāsies par 1. sem. pārbaudes darbiem (2020. gadā rakstītajiem) un varētu tad uzrakstīt, piemēram, latviešu valodā 2. sem. darbu 2021. gadā? Nerakstot atkal 1. sem. darbus, kas jau rakstīti 2020. gadā. Ko darīt, ja tomēr skola atkal liks pārrakstīt darbus, kaut gan tie novērtēti ar 8 ballēm? Vai arī pēc likumiem skolai ir jāsaglabā atzīmes no 2020. gada 1. sem. un jau izliktās gada atzīmes?

A
atbild:
18. martā, 2021
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

12. klases skolēnu var atskaitīt no vispārējās vidējās izglītības programmas apguves pēc viņa iniciatīvas (Tas noteikts Ministru kabineta 2015. gada 13. oktobra noteikumu Nr. 591 “Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās, speciālajās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi” 53.7. punktā).

Skolēnam 2021./2022. mācību gadā būs tiesības turpināt vispārējās vidējās izglītības ieguvi, uzrakstot atbilstīga satura iesniegumu skolas direktoram. Stājoties izglītības iestādē, būs jāiesniedz iepriekšējo izglītību apliecinoši dokumenti – apliecība par pamatizglītību, liecības vai sekmju izraksti u. c. Par mācību priekšmetu un iepriekš iegūto vērtējumu pielīdzināšanu ir jāinteresējas izvēlētajā vispārējās vidējās izglītības iestādē.

Ja persona ir pilngadīga, ir vēl viena iespēja – izglītības iegūšana eksterņa statusā. Šādā veidā var iegūt gan dokumentu par vispārējās pamatizglītības, gan vispārējās vidējās izglītības apguvi. Eksternis ir pilngadīgs cilvēks, kas pašizglītības veidā gada laikā apgūst kādu valsts izglītības standartā noteiktā satura daļu, lai saņemtu vai uzlabotu vērtējumus vispārējās pamatizglītības mācību priekšmetos, iegūstot dokumentu par vispārējās pamatizglītības apguvi vai saņemtu dokumentu par vispārējās vidējās izglītības apguvi, kā arī kārtotu valsts pārbaudījumus.

Piesakoties uzņemšanai izglītības iestādē eksterņa statusā, jāuzraksta iesniegums izglītības iestādes direktoram, norādot izvēlēto izglītības programmu (vispārējā vidējā izglītībā būtu jāizvēlas skola, kas piedāvā tālmācības vai neklātienes programmas), apgūstamos mācību priekšmetus, saziņas veidu ar izglītības iestādi (piemēram, norādot tālruņa numuru un elektroniskā pasta adresi). Iesniegumam jāpievieno iepriekš iegūto izglītību apliecinošo dokumentu kopijas.

Pēc uzņemšanas izglītības iestādes direktoram ir jānodrošina eksternim iespējas viena mācību gada laikā saņemt konsultācijas un pēctecīgi kārtot valsts pārbaudījumus atbilstoši valsts pārbaudes darbu norises kārtībai. Eksternim nav katru dienu jāapmeklē izglītības iestāde. Programmas apguve eksternātā nozīmē, ka cilvēks, vienojoties ar izglītības iestādi, mācās patstāvīgi, izmantojot izglītības iestādes izsniegtos mācību materiālus, var saņemt nepieciešamās konsultācijas un dodas uz izglītības iestādi kārtot pārbaudes darbus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas