E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31277
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Skola

Mājmācība skolēnam, kurš izbrauc no valsts

J
jautā:
18. decembrī, 2023
Valda

Labdien! Bērns mācās 1. klasē. No 2024. gada 8. janvāra līdz 8. martam abi bērna vecāki darba jautājumos izbrauc no valsts, bērns dodas viņiem līdzi. Kā jārīkojas skolai? Vai skola drīkst šajā laikā ar rīkojumu noteikt bērnam izglītības apguvi ģimenē (bērnam nav veselības problēmu, līdz ar to Ministru kabineta noteikumos Nr. 11 minētais par izglītības apgūšanu ģimenē nav spēkā)? Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
04. janvārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls
Izglītības un zinātnes ministrija
Olita Arkle, Izglītības departamenta vecākā eksperte
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Aldona Kipāne, Kvalitātes nodrošināšanas departamenta juriskonsulte

Atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 112. pantā noteiktajam pamatizglītība ir obligāta. Pamatizglītības obligātums noteikts bērna interesēs, lai aizsargātu viņu, un tas saistīts ar aizbildņu, sabiedrības un valsts pienākumu respektēt bērna tiesības uz izglītību un valsts pienākumu to nodrošināt[i].

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 23. panta otrajā daļā noteikto bērnam ir pienākums mācīties atbilstoši savai fiziskajai un garīgajai attīstībai. Mācību laikā viņam jāievēro izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumi. Ministru kabineta noteikumu Nr. 89 “Kārtība, kādā izglītības iestāde informē izglītojamo vecākus, pašvaldības vai valsts iestādes, ja izglītojamais bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi” 4.2. apakšpunktā noteikts, ka izglītības iestādes vadītājs nosaka personu, kuru vecāki informē, ja izglītojamais nevar apmeklēt izglītības iestādi, bet 4.3. apakšpunkts paredz kārtību, kādā vecāki informē šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minēto personu par bērna veselības stāvokli vai citiem apstākļiem, kuru dēļ izglītojamais neapmeklē izglītības iestādi.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 11 “Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās un atskaitīti no tām, kā arī obligātās prasības izglītojamo pārcelšanai nākamajā klasē” noteiktais attiecas uz gadījumiem, kad izglītības iestādes vadītājs ir tiesīgs ar rīkojumu uz vienu mācību gadu noteikt, ka pamatizglītības pirmā posma izglītības programmas daļā paredzēto mācību saturu izglītojamais apgūst ģimenē un ka par to ir atbildīgi viņa vecāki, ja ir saņemta ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta izsniegta izziņa par izglītojamā veselības stāvokli vai klīniskā un veselības psihologa izsniegts atzinums par izglītojamā psiholoģisko stāvokli, kura dēļ izglītojamajam ir nepieciešams attiecīgās pamatizglītības programmas daļas mācību saturu apgūt ģimenē. Tādējādi šie noteikumi nenosaka iespējas noteikt bērnam izglītības apguvi ģimenē bez attiecīgo speciālistu atzinuma un pamatojoties tikai uz bērna prombūtni mācību gada laikā.

Ņemot vērā jautājumā minētā gadījuma specifiku, kā arī ievērojot pamatizglītības obligātumu un ieguves prioritāti, bērna vecākiem kopā ar izglītības iestādi ir jārod bērna interesēm atbilstošākais risinājums izglītības satura apguvē, vienlaikus vērtējot iespējas attaisnot bērna prombūtni.

[i] Latvijas Republikas Satversmes komentāri. VIII nodaļa. Cilvēka pamattiesības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas