E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32811
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pirmsskolas pedagoga darba slodze vasarā

J
jautā:
28. maijā, 2024
Inga

Labdien! Vai vasarā pirmsskolas pedagoga darba slodzes sadalījums ir tāds pats kā mācību gada laikā, ja vasarā mācības pirmsskolā nenotiek un attiecīgi nenotiek arī gatavošanās nodarbībām, tikai bērnu pieskatīšana? Vai vasarā pedagogam jābūt kopā ar bērniem 40 stundas nedēļā?

A
atbild:
26. jūnijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls
Izglītības un zinātnes ministrija
Māra Bauvare, Izglītības departamenta vecākā eksperte

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem” (turpmāk  vadlīnijas) 1. pielikuma “Pirmsskolas izglītības programmas paraugs” 8. punktu un 3. pielikuma “Speciālās pirmsskolas izglītības programmas paraugs” 10. punktu obligātā mācību satura īstenošanu plāno un organizē divos posmos. Laikposmā no 1. septembra līdz 31. maijam nodrošina mācību procesu valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteiktā pirmsskolas izglītības obligātā satura īstenošanai un bērnam plānoto sasniedzamo rezultātu apguvei, bet laikposmā no 1. jūnija līdz 31. augustam nodrošina mācību procesu bērna vispusīgas attīstības un iepriekšējā laikposmā iegūto zināšanu, izpratnes, pamatprasmju un caurviju prasmju, kā arī vērtībās balstītu tikumu un ieradumu nostiprināšanai. 

Pirmsskolas izglītībā vasaras periodā mācību process tiek īstenots atbilstoši izglītības iestādes mācību plānam. Tas ietver izglītojamo caurviju prasmju nostiprināšanu, kas ir pirmsskolas izglītības obligātā satura pamats. Caurviju prasmēs iekļautas bērna darbības, domāšanas, emocionālie un sociālie aspekti, kas palīdz apgūt zināšanas, izpratni un pamatprasmes dažādos kontekstos (vadlīniju 8. punkts).  

Pirmsskolas izglītības skolotāji arī vasaras periodā ievēro pirmsskolas izglītības satura īstenošanas principus (vadlīniju 11. punkts), kas noteic, ka pirmsskolas izglītībā galvenā mācību organizācijas forma ir rotaļnodarbība un, lai sasniegtu plānotos rezultātus, tā tiek īstenota visu dienu telpās un ārā, ietverot bērna brīvu un patstāvīgu rotaļāšanos un pedagoga mērķtiecīgi organizētu un netieši vadītu mācīšanos rotaļnodarbībā, nodrošinot vienmērīgu slodzi, atpūtu un bērna darbošanos atbilstoši individuālajām spējām. 

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 3. pielikumam pirmsskolas izglītības pedagoga darba slodze noteikta 40 stundas nedēļā, no tām 34 stundas rotaļnodarbību vadīšanai un sešas stundas gatavošanās rotaļnodarbībām un citiem pedagoga pienākumiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas