E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31947
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai iespējams iegādāties zemi, kas pieder draudzei

J
jautā:
04. martā, 2024
Egija

Labdien! Vai man kā privātpersonai ir tiesības iegādāties zemesgabalu (uz zemes nav ēku vai cita veida apbūves), kas atbilstoši zemesgrāmata.lv datiem pieder draudzei (evaņģēliski luteriskajai draudzei)? Vai minētais īpašnieks uzskatāms kā privātpersona, juridiskā persona, SIA vai pašvaldības daļa? Vai, sazinoties ar draudzes vadību par viņiem piederošo zemesgabalu, man būtu kas jāņem vērā? Kā pareizi noformulēt vēlmi iegādāties attiecīgo zemesgabalu? 

A
atbild:
03. maijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Matīss Rostoks, zvērināts advokāts

Lai konstatētu, kāds tiesību subjekts ir draudze, attiecīgajā normatīvajā aktā tam jābūt tieši noteiktam. Saskaņā ar Reliģisko organizāciju likuma 13. pantu ir noteikts, ka reliģiskās organizācijas ar to reģistrācijas brīdi iegūst juridiskās personas statusu. 

Lai saprastu, vai draudze ir juridiskā persona, jāzina, vai tā izpildījusi likumā noteikto un ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā. 

Ja tiek apstiprināts, ka draudzei ir juridiskās personas statuss, tad privātpersonai ir iespēja iegādāties zemesgabalu un šajā procesā nav papildu sarežģījumu.  

Nekustamā īpašuma pārdošanu (atsavināšanu) paredz Civillikuma normas. 

Pirms sazināties ar pārdevēju, jāveic izpēte un jānoskaidro īpašuma statuss (lauksaimniecības, meža zeme u. tml.), vai atļauts būvēt uz šīs zemes, vai dokumentos ir ietverta kāda sarkanā līnija, servitūti, komunikācijas. Zemesgrāmatā var saņemt informāciju, vai nekustamais īpašums nav ieķīlāts, izīrēts vai iznomāts trešajai personai, vai tam nav aizlieguma. Tāpat jāskatās, vai ir sakārtots jautājums par pirmpirkuma tiesībām. Pirmpirkuma tiesības var būt pašvaldībai, kā arī citiem zemesgabala īpašniekiem, ja pārdevējam pieder tikai domājamā daļa no īpašuma. 

Minētie aspekti ir būtiski, ņemot vērā, ka zemesgrāmatā ierakstītās tiesības, tai skaitā nomas līgums, būs saistošas arī jaunajam īpašniekam. 

Par izdevumiem, kas rodas, kārtojot darījumu, piemēram, notāra, zemesgrāmatas, valsts nodevas izdevumiem, puses vienojas, sagatavojot pirkuma līgumu.  

Lai sekmīgi veiktu darījumu, ieteicams konsultēties ar juristu vai notāru, lai nodrošinātu nepieciešamo dokumentāciju un izprastu visus aspektus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas