E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31719
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecākiem ir jāievēro izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumi

J
jautā:
06. februārī, 2024
Ieva

Labdien! Esmu triju bērnu mamma (pirmklasnieks, divgadnieks un zīdainītis). Kad eju pakaļ bērnam uz dārziņu, vadītāja man aizrāda par to, ka nāku ar bērna ratiem, izmantojot invalīdiem paradzēto uzbrauktuvi. Jautā, vai pirmklasnieks nevar pagaidīt ārā ar četrus mēnešus vecu zīdainīti. Prasa, ko darīšu, kad ārā būs dubļains, un norāda, ka šeit neesot nekāds veikals. Vai viņa man var aizliegt uz bērnudārzu iet ar ratiem? Vai iekšējās kārtības noteikumos tas ir atrunāts?

A
atbild:
29. februārī, 2024
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte
Santa Galiņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe, pirmā palīdzība un drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” noteic, ka izglītības iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota persona drošības nodrošināšanai izglītības iestādē un tās organizētajos pasākumos nosaka kārtību, kādā izglītības iestādei nepiederošas personas (tostarp vecāki un vecvecāki) uzturas izglītības iestādē, un uzrauga tās ievērošanu. Iestāde nodrošina arī vecāku iepazīstināšanu ar iekšējās kārtības un drošības noteikumiem.

Savukārt Izglītības likumā noteikts, ka viens no vecāku (personu, kas realizē aizgādību) pienākumiem ir sadarboties ar izglītības iestādi, kurā mācās bērns (tai skaitā ar pedagogiem un citām izglītības procesa īstenošanā iesaistītajām personām, kā arī bērna izglītības nodrošināšanas jautājumos – ar pašvaldību), ievērot izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumus, vispārējās uzvedības un ētikas normas.  

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vecākā eksperte Jana Veinberga aicina jūs atkārtoti pārrunāt šo jautājumu ar izglītības iestādes vadītāju, kā arī lūgt iepazīstināt ar kārtību, kādā izglītības iestādei nepiederošas personas, tostarp vecāki, uzturas izglītības iestādē.

“Uzsveram, ka jautājums jārisina sadarbībā starp vecākiem un izglītības iestādes vadītāju, savstarpēji to izrunājot un cenšoties atrast abām pusēm pieņemamu risinājumu. Ja risinājumu rast neizdodas, tad aicinām vērsties pie izglītības iestādes dibinātāja (pašvaldības pirmsskolas gadījumā – pašvaldības izglītības pārvaldē),” norāda J. Veinberga.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas