DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

5. maijā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā vecmāšu diena 

Svētdien, 2024. gada 5. maijā, visā pasaulē un arī Latvijā atzīmēs Starptautisko vecmāšu dienu. Starptautiskā vecmāšu diena tiek atzīmēta, lai stiprinātu vecmāšu nozīmi vispārējās veselības aprūpes nodrošināšanā visā pasaulē. Šo dienu ierosināja atzīmēt Starptautiskās vecmāšu konfederācijas (International Confederation of Midwives) konferencē, Nīderlandē, 1987. gadā. Savukārt pirmo reizi šo dienu atzīmēja tikai 1991. gadā. 

5.maijs ir diena, kad visā pasaulē un arī Latvijā atzīmē Starptautisko vecmāšu dienu. Pirmā Starptautiskā vecmāšu diena tika atklāta un atzīmēta 1991.gada 5.maijā, aktualizējot tēmu Ceļā uz drošām dzemdībām visiem līdz 2000.gadam. Šī diena tradicionāli tiek atzīmēta, lai stiprinātu vecmāšu nozīmi vispārējās veselības aprūpes nodrošināšanā visā pasaulē. 

Globālā šāgada Starptautiskās vecmāšu dienas tēma ir Ilgtspējīga vecmāte: būtisks ieguldījums klimata risinājumos, uzverot izaicinājumus, ar ko nākas saskarties pašlaik un tuvāko gadu laikā. Ilgtspējīga vecmātes prakse ir ļoti nozīmīga mātes un bērna labklājībai, lai iespējami samazinātu ietekmi uz vidi un nodrošinātu veselīgāku nākotni nākamajām paaudzēm. Mūsdienu vecmātes aprūpes modelim ir jābūt videi draudzīgam, lai samazinātu medicīnisko atkritumu daudzumu un ekoloģisko pēdu. 

Latvijā profesija vecmāte pastāv vien pēdējos aptuveni simts gadu un tās priekšgājējas bija pirtnieces un zāļu sievas. Patlaban visā Latvijā ir aptuveni 500 vecmāšu – Stradiņa slimnīcā strādā 32 vecmātes.  

Stradiņa slimnīcas galvenā māsa Eva Cela stāsta: “Mūsu vecmātēm ir dota unikāla iespēja – būt klāt un atbalstīt sievieti un ģimeni svarīgākajā dzīves brīdī, bērniņa piedzimšanas laikā. Šajā skaistajā notikumā tuvākais cilvēks jaunajai māmiņai ir tieši vecmāte. Paldies mūsu vecmātēm, ka jūs esat – paldies par uzticamību, nebeidzamajām rūpēm un sirsnību, ko dzemdībās sniedzat katrai sievietei! No sirds sveicu visas vecmātes Starptautiskajā vecmāšu dienā! 

Visām sievietēm un jaundzimušajiem ir tiesības uz kvalitatīvu aprūpi, kas nodrošina pozitīvu dzemdību pieredzi – tas sevī ietver cieņu un pavadoni pēc izvēles, skaidru maternitātes personāla komunikāciju, sāpju mazināšanas stratēģijas, mobilitāti dzemdībās un izvēlētu dzemdību pozīciju. 

Starptautiskā vecmāšu konfederācija pārstāv vairāk nekā 136 vecmāšu asociācijas 117 valstīs, apvienojot vairāk nekā vienu miljonu vecmāšu visā pasaulē. Konfederācija ir uzticams partneris konsultācijām, kapacitātes palielināšanai, zināšanu apmaiņai, kā arī cilvēktiesību un ilgtspējības veicināšanai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI