E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33790
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Reģistrējot laulību, nevar iegūt uzvārdu, kas nav neviens no laulāto pirmslaulības uzvārdiem

J
jautā:
04. septembrī, 2024
Elīza

Labdien! Vēlamies apprecēties, un man ir dubultais uzvārds, kas veidojies no abu vecāku pirmslaulības uzvārdiem. Ar nākamo vīru vēlamies veidot savu dubulto uzvārdu, kas būtu viņa un manas mātes uzvārda kombinācija. Saprotu, ka nevaram uzreiz izvēlēties jaunu uzvārdu, man ir jāmaina uzvārds, pirms iesniedzu dokumentus par vēlmi apprecēties. Vai tad, ja pirmo reizi mainu uzvārdu, man būtu jāmaina pase, ID karte, autovadītāja apliecība un citi dokumenti un līgumi? Vai tomēr tā pati dzimtsarakstu nodaļa, kas mainīja uzvārdu, var pieņemt iesniegumu par laulību bez papildu tēriņiem un dokumentiem (tas ir, ar veco pasi un lēmumu par uzvārda maiņu)? Jo pēc laulības noslēgšanas dokumenti tiks mainīti jebkurā gadījumā. Paldies! 

A
atbild:
06. septembrī, 2024
Tieslietu ministrija
Dzimtsarakstu departaments

Civillikuma 86. pants noteic, ka, noslēdzot laulību, laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu, tāpat katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu. Noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam arī pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem. 

Tātad Civillikums neparedz iespēju, reģistrējot laulību, laulātajiem mainīt uzvārdu uz citu uzvārdu, kas nav neviens no laulāto pirmslaulības uzvārdiem. 

Ja pēc laulības reģistrācijas ir vēlme iegūt kopīgu uzvārdu, kāds šobrīd nav ne vienam, ne otram, tad uzvārda maiņa uz vēlamo uzvārdu vienam no pāra veicama pirms laulības reģistrēšanas. Šādā gadījumā, reģistrējot laulību, arī otrs laulātais varēs iegūt šo uzvārdu. 

Savukārt par personu apliecinošo dokumentu nomaiņu būtiski zināt, ka gan dienā, kad pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā tiek iesniegts iesniegums par laulības noslēgšanu, gan laulības reģistrēšanas dienā abām personām, kuras vēlas laulību noslēgt, jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments. 

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 16. panta pirmās daļas 1. punktu personu apliecinošs dokuments ir lietošanai nederīgs, ja mainījies personas uzvārds. Līdz ar to, ja personai tiek mainīts uzvārds, bet nav saņemts jauns personu apliecinošs dokuments, tad iesniegumu par laulības noslēgšanu dzimtsarakstu nodaļas amatpersona nevar pieņemt un laulība nevar tikt reģistrēta. 

Personu apliecinošu dokumentu atkārtota nomaiņa nav nepieciešama, ja viens no pāra līdzšinējo uzvārdu uz vēlamo nomaina un secīgi jaunu personu apliecinošu dokumentu (ar jauno uzvārdu) saņem, pirms tiek iesniegts iesniegums par laulības noslēgšanu. Attiecīgi, reģistrējot laulību, arī otrs laulātais iegūst šo uzvārdu un personu apliecinošos dokumentus nomaina jau pēc laulības reģistrēšanas. 

Plašāka informācija par uzvārda maiņas kārtību un pamatiem atrodama Tieslietu ministrijas tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 119 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas