E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22191
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Darba drošība uzņēmumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2021
Irēna

Labdien! Vēlējos uzdot jautājumu par elektrodrošību uzņēmumā: biroja darba veikšanā. Vai ir kāds normatīvais akts, kurš nosaka to, ka ir jābūt noteiktam atbildīgajam par elektrodrošību (birojā)? Saprotu, ka biroja darbiniekiem nav nepieciešams piešķirt elektrodrošības grupu (atbilstoši Ministru kabineta noteikumi Nr. 1041), taču vēlētos uzzināt, kādi noteikumi regulē darba devēja pienākumus saistībā uz atbildīgo par elektrodrošību, kā arī elektrodrošības apmācību biroja darbiniekiem.

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Darba devējam saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 5. pantu ir pienākums organizēt darba aizsardzības sistēmu, kurā ietilpst:

1) darba vides iekšējā uzraudzība, tai skaitā darba vides riska novērtēšana;

2) darba aizsardzības organizatoriskās struktūras izveidošana;

3) konsultēšanās ar nodarbinātajiem, lai viņus iesaistītu darba aizsardzības uzlabošanā.

Darba devējam ir pienākums nodrošināt darba aizsardzības sistēmas darbību uzņēmumā.

Minētā likuma 9. pants noteic, ka darba devējs, ņemot vērā uzņēmumā nodarbināto skaitu un darbības veidu, norīko vai pieņem darbā vienu vai vairākus darba aizsardzības speciālistus, vai noslēdz līgumu ar kompetentu speciālistu vai kompetentu institūciju. Darba aizsardzības speciālistu, darba aizsardzības koordinatoru, darba devēju, nodarbināto un uzticības personu apmācības kārtību nosaka Ministru kabinets.

Tādējādi tieši darba aizsardzības speciālists ir atbildīgs par darba drošības (tai skaitā elektrodrošības) prasību ievērošanu.

Savukārt darba aizsardzības prasības ir noteiktas Ministru kabineta 2009. gada 28. aprīļa noteikumos Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās”.

Darba aizsardzības pasākumus darba devējs atbilstoši minētā likuma 4. panta 1. daļas 9. punktam veic saskaņā ar darba aizsardzības vispārīgajiem principiem, tostarp veic nodarbināto instruktāžu un apmācību darba aizsardzības jomā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas