E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22066
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Vai ar tiesu izpildītāju var vienoties par mazākiem ieturējumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Kristīne

Labdien! Jautājums par alimentu maksāšanu. Diemžēl ir sanācis tā, ka vīram ir dēls no iepriekšējām attiecībām, līdz ar to alimentu maksāšana ir neizbēgama. Protams, mēs to apzināmies, taču finansiālu grūtību dēļ tas netika darīts, un tagad tiesu izpildītājs ir vērsies pie darba devēja: darba devējs maksā tiesu izpildītājam ieturējumu no algas. Ja tagad vīrs par savu pusslodzes darbu saņems minimālo algu, vai tiesu izpildītājs ņems vērā faktu, ka vīram ir vēl divi bērni (viens pirmsskolas vecumā, viens jaundzimušais), un neieturēs 50% no algas? Vai ir iespēja vienoties par to, lai tiesu izpildītājs ietur mazāku summu? Un ko nepieciešams darīt? Mēģinājām vienoties ar tiesu izpildītāju par brīvprātīgu maksāšanu, taču, kad ir bloķēts konts, maksājumus veikt nav iespējams, un no sava personīgā (sievas konta) nevaram to darīt, jo kredītiestādēm tas nepatīk un nevar iegādāties pat kādu preci uz nomaksu. Ar pasta starpniecību tie ir papildu izdevumi (gan ceļa, gan pārskaitījums). Vai varat ieteikt, kā pareizāk rīkoties, lai turpinātu maksāt alimentus, konti tiktu atbloķēti un arī pārējie bērni netiktu apdalīti?

A
atbild:
05. janvārī, 2021
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Civilprocesa likuma 594. panta pirmajā daļā noteikts, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā veic, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ievērojot minēto, likumā ir noteikts konkrēts apmērs, kas no parādnieka ieturams, lai piedzītu uzturlīdzekļus. Tiesu izpildītājs nevar pretēji likumam dot rīkojumu par mazākas summas ieturējumu veikšanu. Ja parādniekam ir vēlēšanās maksāt uzturlīdzekļus labprātīgi, tad to var darīt. Taču tiesu izpildītājs tāpat piedzīs uzturlīdzekļu maksājumu parādu un sprieduma izpildes izdevumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas