E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21661
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Kā aprēķina atvaļinājuma naudu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2020
Madars

Darba līgumā ir noteikta laika alga, 40 h nedēļā, normālais darba laiks, darba samaksa noteikta 1000 EUR bruto. Saprotu, ja mēnesī ir kāda svētku diena, man alga no tā nemainās, bet kā ir tad, ja, piemēram, tiek paņemts atvaļinājums? Vai tad atvaļinājuma diena ir mazāk vērtīga nekā darba diena un beigās alga tādēļ būs mazāka? Ja 2020. gada decembrī paņemtu atvaļinājumu 1 kalendāro nedēļu (07.12.2020.–13.12.2020.), vai mēneša alga būtu tie paši 1000 EUR, proti, 712 EUR neto, vai tā tomēr var būt citāda? Ja netiek ņemtas bezalgas atvaļinājuma dienas, vai algai vienmēr nebūtu jābūt vismaz 712 EUR? Kā šādā situācijā aprēķina atvaļinājuma naudu (laika alga, normālais darba laiks, 1000 EUR bruto)?

A
atbild:
24. novembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba algas un atvaļinājuma naudas aprēķini ir atšķirīgi. Darba alga jūsu gadījumā, ja ir nostrādātas visas mēneša darba dienas, ir nemainīga.

Savukārt atvaļinājuma naudai piemēro vidējās izpeļņas aprēķinu. Vidējā izpeļņa atbilstoši Darba likuma 75. pantam tiek aprēķināta par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Ja darbinieks strādā neilgi, tad atvaļinājuma naudas aprēķinam piemēro atšķirīgu vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtību. Skatīt Darba likuma 75. pantu.

Vispārēji vidējā izpeļņa vairumā gadījumu salīdzinājumā ar darba algu vienādā periodā ir lielāka.

Ja tiek izmantots atvaļinājums – viena, divas vai vairākas nedēļas –, tad par šo periodu tiek izmaksāta atvaļinājuma nauda. Tādējādi darba alga par šo periodu netiek aprēķināta. Algas lapiņā ik mēnesi darba devējs norāda visu darbiniekam izmaksāto atlīdzību – atvaļinājuma naudu un darba algu proporcionāli nostrādātajām dienām.  

Ja darba līgumā ir noteikts normālais darba laiks un konkrētajā mēnesī nav ne slimots, ne izmantots atvaļinājums, ne izmantots bezalgas atvaļinājums, tad darba samaksa ir atbilstoši nolīgtajai summai darba līgumā.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas