E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21591
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba laika grafikam jābūt pieejamam mēnesi iepriekš

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2020
Ginta

Strādāju lielā starptautiskā uzņēmumā. Jau no aprīļa visiem darbiniekiem grafiks tiek veidots tikai pa nedēļai, dažreiz pa divām nedēļām. Vai darba devējs tā drīkst rīkoties? Vai tas nav tādēļ, ja gadījumā kāds no darbiniekiem saslimst ar vīrusu, tad viņam var tik daudz neizmaksāt slimības naudu?

A
atbild:
27. novembrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba devējam ir pienākums ievērot Darba likuma 40. panta otrās daļas 7. punktā noteikto pienākumu darba līgumā norādīt nolīgto dienas vai nedēļas darba laiku – cik stundu dienā vai nedēļā darbinieku plānots nodarbināt. Vēršama uzmanība, ka nolīgtais dienas vai nedēļas darba laiks norādāms kā konkrēts dienas vai nedēļas darba laika apmērs, nolīgtā darba laika nosacījumu nav pieļaujams norādīt kā robežvērtību, piemēram, “minimālais un maksimālais darba laiks” vai “ pēc nepieciešamības” u. tml.

Atbilstoši jūsu sniegtajai informācijai nav konstatējams, kāda jums ir nolīgtā darba laika organizācija – maiņu darbs vai summētā darba laika organizācija –, un kāds jums ir nolīgtais dienas vai nedēļas darba laiks.

Ja jums ir nolīgts maiņu darbs, tad atbilstoši Darba likuma 139. panta piektajai daļai darba devējam ir pienākums iepazīstināt darbiniekus ar maiņu grafikiem ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms to stāšanās spēkā. Turklāt, ja jums ir nolīgta summētā darba laika organizācija, tad ar maiņu grafiku iepazīstina laikus. Līdz ar to darba devējam atkarībā no nolīgtās darba laika organizācijas ir jāievēro Darba likumā noteiktie termiņi darbinieku iepazīstināšanai ar darba grafiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas