E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21325
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Terminētais darba līgums un grūtniecība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
Laura

Labdien! Vai darbiniecei saglabājas darbavieta, ja līgums noslēgts uz noteiktu laiku, taču ir iestājusies grūtniecība un pirms līguma termiņa beigām ir sācies BKA? Piemērs: Laurai darba līgums ir uz noteiktu laiku, no 2020. gada aprīļa līdz 2022. gada janvārim. Ir iestājusies grūtniecība, un BKA sākas 2021. gada vasarā. Vai pēc BKA Laurai tiek saglabāta darbavieta, kaut gan darba līgums beidzas 2022. gada janvārī? Paldies, gaidīšu atbildi!

A
atbild:
27. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vispārēji, ja darba līgums ir noslēgts saskaņā ar Darba likuma 44. pantu uz noteiktu laiku, tad šāds līgums izbeidzas ar līgumā norādīto datumu arī pārejošas darbnespējas un grūtniecības gadījumā.

Tiesiskais regulējums par darba līguma izbeigšanos, kas noslēgts uz noteiktu laiku, ir atrodams Darba likuma 113. pantā. Darba devējam nav obligāta pienākuma nodarbināt šo darbinieci ilgāk par līgumā nolīgto laiku, jo likumdevējs nav paredzējis grūtnieces aizsardzību uz noteiktu laiku nolīgta darba gadījumā.

Taču, ja līguma darbības laikā ir iestājies pirmsdzemdību atvaļinājuma periods, darbiniecei ir tiesības to saņemt. Tā saukto maternitātes atvaļinājumu piešķir uz darbnespējas lapas B pamata, un to apmaksā valsts VSAA personā, tāpat ir tiesības uz  vecāku pabalstu u. c. valsts sociālajiem pabalstiem bērna vecākiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas