E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24836
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Mantojuma prasības noilgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2021
Anna

Labdien! Tikko nejauši uzzināju, ka 2012. gadā miris 1. pakāpes radinieks, kas dzīvē nekad nav bijis klātesošs. “Latvijas Vēstnesī” bijusi izsludināta pieteikšanās mantojumam, lieta tagad slēgta. Kādas ir iespējas rīkoties, lai uzzinātu toreizējā mantojuma apmēru un vai varu uz kaut ko pretendēt?

A
atbild:
26. novembrī, 2021

Saskaņā ar Civillikuma 667. pantu mantojuma prasību, ar kuru aizsargā mantojuma tiesību, var celt katrs mantinieks, vienalga, vai viņš aicināts pēc likuma, testamenta vai līguma un vai viņš prasa visu mantojumu vai tikai tā daļu.

Tomēr mantojuma prasības celšanai Civillikuma 685. pantā ir noteikts 5 gadu noilguma termiņš, skaitot no dienas, kad radušās tiesības šo prasību celt.

Tikai tad, ja nav konstatēta pašas šīs personas vaina nezināšanā par savām tiesībām celt mantojuma prasību, noilguma termiņu aprēķina nevis no dienas, kad radušās tiesības šo prasību celt, bet gan no tās dienas, kad kļuvis zināms par šīm tiesībām (Civillikuma 686. pants).

Aicinu jūs pēc iespējas ātrāk vērsties pie zvērināta notāra, lai konsultētos par iespējām, ko varētu darīt jūsu situācijā, jo šajā gadījumā ir būtiski dažādi faktori (piemēram, kad ir atklājies mantojums, kad ir bijusi publikācija, vai ir pierādāms brīdis, kad uzzinājāt par mantojuma atstājēja nāvi u. tml.).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas