E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20632
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzteikums pret savu gribu nav jāraksta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2020
Inga

Darbavietā mana alga bija minimālā, bruto: 430 eiro. Darba devējs mani kā darbinieku pieteica uz dīkstāves pabalstu. Saņēmu dīkstāves pabalstu divus mēnešus. Tagad darba devējs liek iet apmaksātā atvaļinājumā uz 20 darba dienām, par šīm 20 darba dienām tika izmaksāta atvaļinājuma nauda: 116 eiro. Pēc atvaļinājuma beigām darba devējs liek rakstīt atlūgumu uz abpusējas vienošanās pamata, pret ko man ir pretenzijas. Vai darba devējs man drīkst izmaksāt tik mazu atvaļinājuma naudu un spiest parakstīt atlūgumu?

A
atbild:
27. jūlijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējam nav tiesību likt darbiniekam rakstīt uzteikumu. Izbeigt darba attiecības var rosināt darbinieks pats, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu.

Ja darba devējs vēlas izbeigt darba attiecības pēc pušu vienošanās, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu, tad vienošanās līgums jāsagatavo pašam darba devējam.

Atvaļinājuma naudas aprēķinam piemēro vidējo izpeļņu, ko aprēķina, ņemot vērā darba samaksu par pēdējiem sešiem nostrādātajiem mēnešiem. Darba likuma 75. panta otrā daļa paredz: ja aprēķinātā mēneša vidējā izpeļņa par darbu normālā darba laika ietvaros ir mazāka nekā spēkā esošā minimālā mēneša darba alga, mēneša vidējā izpeļņa izmaksājama spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmērā.

Jums var ieteikt rakstveidā lūgt darba devējam izskaidrot atvaļinājuma naudas aprēķinu un informēt, ka mēneša laikā, nesaņemot skaidrojumu, savu tiesību aizsardzībai vērsīsities Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas