E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20275
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja gadās saslimt pirms darba attiecību uzsākšanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2020
Diāna

Labdien! Tikko noslēdzu darba līgumu un, neuzsākot darbu, saslimu. Vai darba devējs man aprēķinās slimības naudu (un kādā apmērā)?

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai precīzi atbildētu uz jūsu jautājumu, būtu svarīgi zināt, kad ir pirmā slimības diena un ar kuru datumu darba attiecības tiek uzsāktas, kā arī vai darba devējs ir paziņojis VID par darba attiecību uzsākšanu.

Vispārējā kārtība paredz, ka darba devējam slimības lapa jāapmaksā likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. pantā noteiktajā kārtībā, proti, darba devējam ir pienākums izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā: par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Ja slimības periods iekļaujas darba līgumā noteiktajā darba attiecību uzsākšanas laikā, slimības naudu jums aprēķinās pēc slimības dienām attiecīgā procentuālā apmērā no jums nolīgtās darba algas.

Kā pamatojums šādai  darba devēja rīcībai ir likumdevēja sociālās apdrošināšanas likumos paustā griba nodrošināt darbiniekam tos ienākumus, ko tas gūtu, ja šī attaisnotā darba kavējuma nebūtu. Saslimšana un darba devējam iesniegtā slimības lapa ir uzskatāma par attaisnotu darba kavējumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas