E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20103
Lasīšanai: 9 minūtes

Fiziskās personas maksātnespējas process nav sociālā palīdzība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2020
Raimonds

Labdien! Manai meitenei ir paņemti daudzi ātrie kredīti, un viņa vairs nespēj tos nomaksāt: katru mēnesi paņem citu kredītu, lai nomaksātu iepriekšējo. Viņa ir bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai viņa var uzsākt maksātnespēju?

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

No jautājuma nav saprotami visi faktiskie apstākļi, tāpēc tiek sniegta vispārīga atbilde.

Šobrīd jūsu meitenei vienīgais variants ir uzsākt fiziskās personas maksātnespējas procesu, ja viņa atbilst visiem nepieciešamajiem nosacījumiem, jo nav tā, ka šo procesu var uzsākt jebkura persona, kas netiek galā ar savām parādsaistībām.

Maksātnespējas likuma 5. pantā definēts, ka “fiziskās personas maksātnespējas process ir tiesiska rakstura pasākumu kopums, kura mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru (aizdevēju) prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju”. Šo procesu fiziskā persona uzsāk labprātīgi, un tas ir paredzēts tikai labticīgām personām, kuras no savas gribas neatkarīgu iemeslu dēļ, piemēram, personai finanšu krīzes ietekmē vai laulības šķiršanās dēļ samazinājušies ieņēmumi, radušās veselības problēmas u. c., vairs nav spējīgas segt vai ilgtermiņā nespēs segt savas saistības pret kreditoriem.

Ar fiziskās personas maksātnespējas procesa vispārīgajiem noteikumiem var iepazīties Maksātnespējas likuma XXIV nodaļā. Proti, fiziskās personas maksātnespējas procesu pasludina, ja:

  • fiziskā persona pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs likuma “Par nodokļiem un nodevām” panta 4. punkta izpratnē;
  • fiziskā persona nav individuālais komersants – pretējā gadījumā, īstenojot fiziskās personas maksātnespējas procesu, saskaņā ar Maksātnespējas likuma noteikumiem vispirms jāīsteno juridiskās personas maksātnespējas process;
  • veikta fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīta iemaksa divu minimālo mēnešalgu apmērā;
  • pastāv vismaz viena no šādām maksātnespējas pazīmēm – nav iespēju nokārtot parādsaistības, kuras kopā pārsniedz 5000 eiro, vai gada laikā nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuras kopā pārsniedz 10 000 eiro;
  • personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kuras pārsniedz 5000 eiro, no kurām vismaz vienas parādsaistības pamatā ir neizpildīta blakus saistība vai solidāra saistība starp parādnieku un laulāto vai personu, kurai ar parādnieku ir radniecība vai svainība līdz otrajai pakāpei (ģimenes maksātnespējas process).

Tātad, pirmkārt, lai persona varētu uzsākt fiziskās personas maksātnespējas procesu, kopējās parādsaistības nedrīkst būt mazākas par 5000 eiro, un, otrkārt, personai jārēķinās ar procesa uzsākšanas kopējām izmaksām vismaz 930 eiro apmērā.

Fiziskās personas maksātnespējas process Latvijā nav paredzēts kā sociāls bezmaksas pasākums maznodrošinātu personu vai finansiālās grūtībās nonākušu personu atbrīvošanai no parādsaistībām. Tā mērķis ir atgriezt sabiedrībā un ekonomiskajā apritē maksātspējīgu, ekonomiski aktīvu un atbildību uzņemties spējīgu personu.

Fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas, ko tā pati sedz, ir:

  • depozīts 860 eiro apmērā (divas minimālās mēnešalgas);
  • valsts nodeva 70 eiro apmērā (pieteikums tiesai).

Tas ir minimums. Proti, Maksātnespējas likums paredz fiziskās personas pienākumu segt arī citas procesa izmaksas, ja tās nav iespējams segt no mantas pārdošanas rezultātā iegūtajiem naudas līdzekļiem, piemēram, mantas novērtēšanas izmaksas, bankas konta uzturēšanas izmaksas, kredītiestāžu noteikto maksu par konta izdruku izsniegšanu u. tml. Tāpat fiziskajai personai ir pienākums segt atlīdzību administratoram par juridiskās palīdzības, piemēram, par saistību dzēšanas plāna sagatavošanas konsultācijām, sniegšanu tādā apmērā, kas nepārsniedz samaksu par valstī nodrošinātās juridiskās palīdzības – juridiskās konsultācijas – sniegšanu. Vienlaikus jāņem vērā, ka visa maksātnespējas procesa laikā fiziskajai personai ir pienākums segt visus kārtējos maksājumus, piemēram, komunālos maksājumus.

Sīkāk par fiziskās personas maksātnespējas procesu var lasīt LV portāla publikācijās:

Pašlaik cita maksātnespējas procesa uzsākšanas varianta aprakstītajā situācijā nav.

Taču vēršam uzmanību, ka Saeimas Juridiskā komisija uz pirmo lasījumu ir atbalstījusi Ministru kabineta (MK) iesniegto likumprojektu “Likums par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām”.

Tā kā pašreizējie Maksātnespējas likumā ietvertie fiziskās personas maksātnespējas procesa nosacījumi nereti nav izpildāmi, jo šī procesa uzsākšanas kopējās izmaksas ir vismaz 930 eiro, kurus persona sava sociālā un ekonomiskā stāvokļa dēļ nevar samaksāt, un bieži vien kopējais parādsaistību apmērs personai ir mazāks par 5000 eiro, MK ir izstrādājis iepriekš minēto likumprojektu.

Tajā paredzēts, ka fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām ir tiesisku pasākumu kopums, kura mērķis ir dot iespēju fiziskajai personai, kuras manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai viņas sociālā un ekonomiskā stāvokļa dēļ, tikt atbrīvotai no parādsaistībām:

  • kas radušās no patērētāja kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē (kredīta devējs ir piešķīris vai apsolījis piešķirt patērētājam kredītu atlikta maksājuma, aizdevuma vai citas tamlīdzīgas finansiālas vienošanās veidā);
  • kurām iestājies izpildes pienākums;
  • kuras nesasniedz Maksātnespējas likumā noteikto fiziskās personas maksātnespējas procesa pazīmju slieksni (parādsaistības nepārsniedz 5000 eiro apmēru).

Vienlaikus arī šajā likumprojektā ir paredzēti vairāki nosacījumi, kas jāievēro, lai personu varētu atbrīvot no konkrēta veida parādsaistībām:

  • parādnieks pēdējos 12 mēnešus ir maksājis nodokļus Latvijā vai parādniekam bijusi deklarētā dzīvesvieta Latvijā un viņš saņēmis sociālos maksājumus no valsts vai pašvaldības budžeta līdzekļiem;
  • parādnieka vidējie ienākumi mēnesī (neskaitot tās summas, uz kurām atbilstoši Civilprocesa likuma 596. pantam nevar vērst piedziņu) pēdējo 12 mēnešu laikā nav sasnieguši valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (430 eiro) apmēru normālā darba laika ietvaros pieteikuma iesniegšanas dienā (šeit domāti visi personas gūtie ienākumi – gan ar nodokli apliekamie, gan ar nodokli neapliekamie ienākumi);
  • parādniekam nav kreditoru, kuru prasījuma tiesības pret attiecīgo fizisko personu ir nodrošinātas ar komercķīlu, zemesgrāmatā vai kuģu reģistrā reģistrētu hipotēku uz attiecīgās fiziskās personas vai trešās personas mantu;
  • parādniekam nav parādsaistību vai mantas ārpus Latvijas;
  • parādniekam pēdējā gada laikā pirms pieteikuma iesniegšanas vismaz trīs mēnešus ir bijis trūcīgās vai maznodrošinātās personas statuss;
  • parādniekam nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes pienākums;
  • visu parādnieka parādsaistību pamatparāda un blakussaistību kopējais apmērs pārsniedz divu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu (860 eiro) apmēru normālā darba laika ietvaros, bet nepārsniedz 5000 eiro;
  • parādsaistības ir radušās no patērētāja kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē (piemēram, patēriņa kredīts, kredītlīnija, ātrais kredīts, kredīts par precēm uz nomaksu u. c.).

Vēršam uzmanību, ka šis likumprojekts tiks skatīts vēl trīs lasījumos Saeimā.

Vairāk par plānoto fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām var lasīt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas