E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19633
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Kā legalizēt patvaļīgu pārbūvi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2020
Evija

Labdien! Iegādājos dzīvokli, kurā ir veikta nelikumīga pārbūve nesošajās sienās. Būvvalde ir uzdevusi legalizēt šo pārbūvi, bet nepieciešama dzīvokļu kopīpašnieku piekrišana, lai izstrādātu un iesniegtu projektu saskaņošanai. Kā rīkoties, ja nav iespējams savākt 67% dzīvokļu īpašnieku atbalsta? Jo, pēc arhitekta teiktā, lai atjaunotu oriģinālo plānojumu, arī jātaisa projekts, kuram tāpat nepieciešama dzīvokļu īpašnieku piekrišana. Kā rīkoties šajā situācijā? No Rīgas būvvaldes šādu atbildi neesmu saņēmusi.

A
atbild:
02. aprīlī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Augstākās tiesas 2017. gada 25. maija spriedumā lietā Nr. SKA-38/2017 secināts: būve, kas uzbūvēta patvaļīgi, neveido legālu īpašuma sastāvu, jo tā ir nelegāla. Savukārt nelegālas būves nojaukšanai nav nepieciešama īpašnieku vai lietotāju (kopīpašnieku vai koplietotāju) piekrišana. Šāds pienākums izriet no Būvniecības likuma un individuāli tiek noteikts administratīvā kārtībā, proti, ar iestādes lēmumu.

Arī dzīvokļa īpašniekam, novēršot patvaļīgas būvniecības sekas, nav nepieciešama citu dzīvokļu īpašnieku piekrišana, būvvaldei saskaņojums patvaļīgās būvniecības seku novēršanas projektam jāizsniedz arī bez citu ēkas kopīpašnieku saskaņojuma.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas