E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19551
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai darba devējs var atteikties piešķirt papildatvaļinājumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2020
Uldis

Labdien! Vai darba devējs drīkst atteikties piešķirt papildatvaļinājuma dienu (pēc Darba likuma 151. panta 1. daļas) 1. septembrī, pamatojoties uz interesēm un nepieciešamību nodrošināt uzņēmuma darbību? Jāpiebilst, ka iepriekšējos 25 gadus 1. septembris visam kolektīvam bija brīvs.

A
atbild:
20. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vispārēji par darba organizāciju, darbinieku aizvietošanu to prombūtnē, kā arī uzņēmuma darbības nodrošināšanu atbild darba devējs. Darba devējs atbilstoši vajadzībām ir tiesīgs mainīt darba kārtības noteikumus, arī brīvdienas piešķiršanu visiem darbiniekiem 1. septembrī.

Jebkura atvaļinājuma izmantošana balstās uz pušu vienošanos. Tas nozīmē, ka darbiniekam ir tiesības prasīt papildatvaļinajumu par bērnu sev interesējošā laikā, savukārt darba devējam, kritiski vērtējot iespējas, tas ir jāpiešķir.

Darba tiesības skaidrojošajā literatūrā[1] ir atzīts, ka papildatvaļinājums par bērnu ir sociāls atbalsts darbiniekam, lai veicinātu darba un ģimenes dzīves saskaņošanu un darbinieks varētu vairāk laika veltīt savam bērnam, arī izmantojot papildatvaļinājuma dienu 1. septembrī vai skolas izlaidumā.

Papildatvaļinājums, pamatojoties uz Darba likuma 151. panta pirmo daļu, ir saistīts ar faktu, ka darbiniekam ir darba attiecības un to laikā ir bērns noteiktā vecumā.

Vairāk informācijas par papildatvaļinājuma izmantošanu lasiet skaidrojumā “Papildatvaļinājuma izmantošanas nianses”.

[1] Darba likuma komentāri, 2020, 409. lpp.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas