E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19488
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Nevienu darbinieku nav tiesības nodarbināt katru dienu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
raivo

Esmu pieņemts darbā par būvnieku (lopkopība). Kādai jābūt minimālajai algai? Aizvietoju lopkopēju, strādāju bez brīvdienām jau vairākus mēnešus. Prasu piemaksu par brīvdienām, ne tikai par svētku dienām, kā likumā noteikts. Vai šis laiks skaitīsies klāt atvaļinājumam?

A
atbild:
25. martā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Valstī noteiktā minimālā darba alga 2020. gadā ir 430 eiro.

Savukārt būvniecības nozarē saskaņā ar ģenerālvienošanos (spēkā no 2019. gada 3. novembra), kas noslēgta starp būvniecības nozares darba devējiem un darba ņēmējiem, minimālā darba samaksa (bruto) mēnesī ir 780 eiro. Līdz 02.04.2020. saskaņā ar ģenerālvienošanos uzņēmumiem ir iespēja noteikt arī pārejas periodu, tādējādi nosakot minimālo darba mēnešalgu 650 eiro.

Informējam, ka Darba likums neparedz atsevišķu piemaksu par darbu brīvdienās. Darba devējs nav tiesīgs visu mēnesi Jūs nodarbināt katru dienu. Darba likums noteic, ka vispārējā nedēļas atpūtas diena ir svētdiena. Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētdienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā (Darba likuma 143. panta trešā daļa). Pēc jautājumā izklāstītajiem faktiskajiem apstākļiem saprotams, ka darbinieks, iespējams, strādājis virsstundas.

Par virsstundu darbu darbiniekam ir tiesības saņemt piemaksu: ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. Vienojoties ar darbinieku, piemaksu par virsstundu darbu var aizstāt ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam.

Ja darbiniekam nepiešķir piemaksu par virsstundu darbu, bet to aizstāj ar apmaksātu atpūtu, tad šādu apmaksātu atpūtu piešķir mēneša laikā no virsstundu darba veikšanas dienas, bet, ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, apmaksātu atpūtu piešķir nākamajā pārskata periodā, bet ne vēlāk kā triju mēnešu laikā. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, apmaksāto atpūtu var pievienot ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas