E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19331
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja jumts rada troksni

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2020
Ilze

Iegādājāmies dzīvokli mājas pēdējā stāvā. Diemžēl neilgi pēc ievākšanās jaunajā dzīvoklī atklājām, ka kaut kas nav kārtībā ar jumtu (ja ir noteikts vēja virziens, tas rada tādu lielu troksni, kas naktīs traucē gulēt un pa dienu kvalitatīvi uzturēties dzīvoklī). Pirmo reizi sūdzējāmies apsaimniekotājam par problēmu 2019. gada oktobrī. Tad tika izsaukti tā paša uzņēmuma pārstāvji, kas jumtu lika, un viņi nekonstatēja nekādas problēmas. Tomēr troksnis un – manā gadījumā – arī negulētās naktis turpinājās. Šī gada janvārī kopā ar apsaimniekotāju un neatkarīgu jumta ekspertu paši kāpām uz jumta. Pēc vizuālās apskates ir skaidrs, ka jumts uzstādīts nepareizi. Uz to norādīja arī neatkarīgais eksperts. Tomēr apsaimniekotājs turpina šo problēmu nerisināt. Par troksni sūdzējušies arī citi stāva iedzīvotāji. Kādas ir mūsu tiesības kā dzīvokļa īpašniekiem? Vai varam celt kādu prasību pret mājas attīstītāju vai apsaimniekotāju?

A
atbild:
17. februārī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Dzīvokļa īpašuma likums nosaka dzīvokļa īpašuma statusu, dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības kompetenci un lēmumu pieņemšanas kārtību. Dzīvokļa īpašnieka tiesības nosaka šā likuma 9. pants, arī piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā. Dzīvokļu īpašnieku kopība saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 15. pantu, kuras sastāvā ir visi attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki, ir pārvaldes institūcija dzīvojamā mājā, kas sadalīta dzīvokļu īpašumos.

Dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence ir noteikta dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā, paredzot, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Dzīvokļu īpašnieku kopība, noslēdzot attiecīgu līgumu, var pilnvarot citu personu izlemt kopības kompetencē esošu jautājumu, arī atsevišķā īpašuma robežās esošo dzīvojamās mājas kopīpašuma elementu pārbūves un restaurācijas kārtību.

Dzīvokļa īpašnieks, kā to nosaka Dzīvokļa īpašuma 13. pants, atbilstoši viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus citu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kas nodrošina dzīvojamās mājas uzlabošanu un attīstīšanu, veicina optimālu tās pārvaldīšanas izdevumu veidošanu.

Civilprocesa likuma 1. pants noteic, ka katrai fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.

Jautājumā izteiktā nostādne “apsaimniekotājs turpina šo problēmu nerisināt” ir risināma gan Dzīvokļa īpašuma likuma, gan Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma kontekstā, t. i., apsaimniekotājs, iespējams, problēmu risinātu, ja par to būtu pieņemts dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums.

Jautājuma formulējumā “jumts ir nepareizi uzstādīts” tomēr nav īstas skaidrības, vai jumts ir uzstādīts atbilstoši projektam vai tas ir uzstādīts neatbilstoši projektam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas