E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19255
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Kāds ir sods par nelikumīgu šķūņa izbūvi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2020
Zebra

Labdien! Jautājums par patvaļīgu būvniecību. Lauku viensētā, kura atrodas ārpus pilsētas un ciema teritorijas, pirms vairākiem gadiem ir uzcelts malkas šķūnis. Šķūnis ir bez pamatiem un 27 kvadrātmetru liels. Cik liels sods ir paredzēts par tādu būvniecību, un kā labāk rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
11. februārī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikums nosaka: pie 1. kategorijas būvēm pieder ārpus pilsētu un ciema teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēkas, noliktavas, šķūņi, pagrabi, nojumes, garāžas) ar apbūves laukumu līdz 60 m2.

Lai novērstu patvaļīgu būvniecību, būtu jādodas uz konkrētās pašvaldības būvvaldi, kurā ir jāsaņem būvatļauja un jāsaskaņo būvniecības dokumentācija ar nosacījumu, ja patvaļīgi izbūvēto būvi vispār var saskaņot, tā atbilst teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu prasībām un teritorijas atļautajai izmantošanai. Ja patvaļīgi izbūvēto būvi nav iespējams tiesiski saskaņot, tā ir jānojauc.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 152. pants nosaka: par būves patvaļīgu būvniecību uzliek naudas sodu fiziskajām personām no simt četrdesmit līdz tūkstoš četrsimt eiro, bet juridiskajām personām – no septiņsimt līdz septiņtūkstoš simt eiro.

Vairāk par patvaļīgu būvniecību var lasīt LV portāla skaidrojumā “Nelikumīga būvniecība. Kā būvēt droši un likumīgi”.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas