E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1906
Lasīšanai: 2 minūtes

Par mācību atvaļinājuma apmaksu lemj darba devējs

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. janvārī, 2013
Indra Kalniņa

Vai privātstruktūrā strādājošam neklātienes studentam pienākas apmaksāts mācību atvaļinājums diplomdarba aizstāvēšanas laikā? 
 

A
atbild:
30. janvārī, 2013
Valsts darba inspekcija
Aivis Vincevs, eksperts

Darba likuma 157.panta 2.daļa nosaka,  ka darbiniekam valsts pārbaudījuma kārtošanai vai diplomdarba izstrādāšanai un aizstāvēšanai piešķir 20 darba dienas ilgu mācību atvaļinājumu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, mācību atvaļinājumu piešķir, izmaksājot vidējo izpeļņu vai neizmaksājot to.

Šis pants nenosaka, ka mācību atvaļinājums būtu piešķirams tikai pilna laika studijās studējošajiem, tādēļ, pamatojoties uz šo pantu, arī neklātienē jeb nepilna laika studijās studējošais darbinieks var lūgt piešķirt mācību atvaļinājumu.

Likums gan nosaka, ka darba devējs var izlemt – mācību atvaļinājumu apmaksāt vai neapmaksāt. Tātad var būt situācija, ka atvaļinājumu piešķir, bet darbiniekam tas netiek apmaksāts.

Izlemjot piešķirt vai nepiešķirt apmaksātu atvaļinājumu, darba devējam ir jāievēro vienlīdzības princips, tātad – visiem darbiniekiem tie vai nu jāapmaksā vai nav jāapmaksā. Nevar būt situācija, ka pilna laika studijās studējošiem darbiniekiem darba devējs mācību atvaļinājumu apmaksā, bet nepilna laika studijās studējošam darbiniekam darba devējs atvaļinājumu neapmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas