E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18673
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Atlaišanas pabalsts personai, kura strādā valsts iestādē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Andris

Līdz pensionēšanās laikam atlikuši nepilni divi gadi. Ceru, ka sagaidīšu! Iestādē (valsts) strādāju no 1996. gada. Iestādes nosaukums mainījies vairākas reizes. Pēc novērtēšanas anketas datiem, man tas šobrīd ir 4,5 gadi. No maija praktiski vairs neveicu pienākumus, kuri bija noteikti amata aprakstā. Daru visu kaut ko un neko konkrēti. Darba devējs nekādas pārrunas ar mani nav veicis, risinājums netiek meklēts, tiek radīti darba apstākļi, lai es pats rakstītu atlūgumu. Situācija radījusi stresu, saasinājušās veselības problēmas. Kāds būtu risinājums? Vai atlaišanas pabalsts ir par vienu vai četriem mēnešiem?
Vērsos arī VSAA – pirsmslaicīgās pensijas apmērs (1/2 no pilnā pensijas apmēra) par 47 darba gadiem ir šokējošs. Uzreiz iekļūstu trūcīgo personu sarakstā.  

A
atbild:
09. decembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Jebkura situācija sākumā ir jārisina pārrunu ceļā. Darbinieks var lūgt darba devēju skaidrot neskaidro situāciju par darba pienākumu izpildi atbilstoši noslēgtā darba līguma nosacījumiem.

Ja tas neizdodas pārrunu ceļā, atbilstoši Darba likuma 94. pantam Jums ir tiesības vērsties pie darba devēja ar sūdzību, lai aizsargātu savas aizskartās tiesības un likumīgās intereses un risinātu neskaidros jautājumus par tādu darba uzdevumu veikšanu, kas neatbilst amata aprakstā noteiktajam, u. c. jautājumiem. Darba devējam ir pienākums sniegt atbildi uz sūdzību nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas.

Jautājumu izlemšana par turpmākajām darba tiesiskajām attiecībām vai to pārtraukšanu ir Jūsu ziņā.   

Atlaišanas pabalsta izmaksa ir saistīta ar iemeslu, kādēļ darba attiecības tiek izbeigtas, un nepārtraukti nostrādāto laiku iestādē. Ja uzteikumu izsaka pats darbinieks, atlaišanas pabalsts netiek izmaksāts.

Pabalsta izmaksas kārtību un apmērus valsts un pašvaldību iestādēs strādājošajiem nosaka Valsts un pašvaldību institūciju atlīdzības likums. Šī likuma 17. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka amatpersonām (darbiniekiem), izņemot karavīrus, ar kurām tiek izbeigtas amata (dienesta, darba) attiecības sakarā ar institūcijas vai amata likvidāciju, amatpersonu (darbinieku) skaita samazināšanu, amatam (dienestam, darbam) noteiktajām prasībām neatbilstošu veselības stāvokli (ieskaitot pārejošu darbnespēju), noteikta vecuma sasniegšanu, pēc kura nav pieļaujama atrašanās dienestā, sakarā ar izdienas pensijas saņemšanai noteiktā izdienas stāža sasniegšanu, kā arī gadījumā, kad tiek atjaunota amatā (dienestā, darbā) amatpersona (darbinieks), kura iepriekš veica attiecīgos amata (dienesta, darba) pienākumus, izmaksā atlaišanas vai atvaļināšanas pabalstu.  

Amatpersonai (darbiniekam), kura valsts vai pašvaldības institūcijās bijusi nepārtraukti nodarbināta mazāk nekā piecus gadus, izmaksā atlaišanas pabalstu viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā. Ja amatpersona (darbinieks) valsts vai pašvaldības institūcijās bijusi nepārtraukti nodarbināta 5–10 gadus, atlaišanas pabalstu izmaksā divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā utt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas