E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18194
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Strīds par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību jārisina tiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2019
Anna

Labdien! Vēlējos konsultāciju par tiesībām uz saskarsmi ar bērnu. Šobrīd esam vienojušies par konkrētiem laikiem (viens mēnesis pie viena vecāka, viens mēnesis pie otra), bet šī vienošanās netiek ievērota un, iesaistoties trijām personām, kas nav bērna likumīgie pārstāvji, šī kārtība tiek mainīta. Tāpat vienam vecākam tiek izteikti pārmetumi un draudi. Kā rīkoties šajā situācijā? Vai vērsties tiesā vai bāriņtiesā?

A
atbild:
16. oktobrī, 2019
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Sindijs Logins, Juridiskās nodaļas juriskonsults

Civillikuma 182. pantā noteikto strīda gadījuma kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Tāpēc, lai risinātu strīdu par to, kā uzturēt personiskās attiecības un kontaktu ar bērnu, bērna vecākiem jāvēršas ar prasības pieteikumu tiesā.

Pēc tam, kad stājas spēkā tiesas spriedums, kurā noteikta kārtība, kādā bērna vecāki īsteno saskarsmes tiesības, ja tā netiek ievērota, tās piespiedu izpildes kārtība noteikta Civilprocesa likuma 74.5 nodaļā.

Papildus jāmin, ka saskaņā ar Krimināllikuma 168. pantā noteikto par izvairīšanos no tiesas [..] nolēmuma, kas izriet no aizgādības, aprūpes vai saskarsmes tiesībām ar bērnu [..], izpildes vai ļaunprātīgu šāda nolēmuma nepildīšanu, vai ļaunprātīgu šāda nolēmuma izpildes kavēšanu ir paredzēta kriminālatbildība.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 275 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas