E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33350
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Kā rīkoties, ja ir aizdomas, ka vecāki par bērnu nepietiekami rūpējas

J
jautā:
19. jūlijā, 2024
Maija

Pie manas draudzenes regulāri ciemojas bērns, kurš ir viņas bērna draugs. Ciemošanās notiek regulāri, gandrīz katru dienu, izņemot, kad pašiem ir kas paredzēts un bērns ir brīdināts, lai ciemos nenāk. Bērns nāk no rīta, kad visi vēl guļ. Kad viņam palūdz, lai atnāk vēlāk, viņš sēž pie ārdurvīm, un ir bijuši gadījumi, kad viņš pat aizmieg gaidot. Draudzene bērnu pilnvērtīgi baro, ved pastaigās kopā ar saviem bērniem. Bērnam ir izteikta aptaukošanās, un viņš ēd divas vai trīs reizes vairāk nekā citi bērni viņa vecumā. Draudzene ir izteikti empātiska un apgalvo, ka baidās, ka bērns atradīsies uz ielas, ja neļaus viņam pie sevis uzturēties. Draudzene pašlaik iet cauri smagam posmam, viņai nav līdzekļu, lai uzturētu vēl vienu bērnu, bet viņai šī bērna ir žēl. Lielākā problēma ir tajā, ka bērna māte nav mēģinājusi kontaktēties ar manu draudzeni, viņas nav pazīstamas un nekad nav tikušās. Es bērna māti zinu. Vairākkārt esmu runājusi ar draudzeni, ka viņai vismaz jāmēģina sazināties ar bērna māti, bet draudzene uztraucas, ka māte bērnam neļaus nākt un viņš varētu atrasties uz ielas. Cik zinu, bērns nav no nelabvēlīgas ģimenes. Ģimenē kopā aug pieci bērni, un konkrētais bērns ir vecākais. Esmu noraizējusies, ja kaut kas notiks ar bērnu, draudzene savas labās sirds dēļ cietīs. Kāda ir likumiskā atbildība manai draudzenei pret šo bērnu, un kā minētajā situācijā rīkoties? Paldies! 

A
atbild:
19. augustā, 2024

Civillikuma 177. pants noteic, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.  

Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. 

Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam). 

Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu. 

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesas Juridiskās nodaļas juriste Sigita Skopane, atsaucoties uz Bērnu tiesību aizsardzības likuma 73. panta pirmo daļu, norāda, ka ikvienai personai ir pienākums nekavējoties ziņot policijai, Bērnu aizsardzības centram, bāriņtiesai vai sociālajam dienestam par likumpārkāpumu, kas vērsts pret bērnu. 

“No sniegtās informācijas secināms, ka bērnam, iespējams, netiek nodrošināta atbilstoša veselības aprūpe, kā arī būtu nepieciešams noskaidrot iemeslu, kāpēc bērns tik daudz laika pavada citā ģimenē. 

Tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras, tādējādi bērna interešu nodrošināšanai aicinām ar iesniegumu, izklāstot esošo situāciju, vērsties attiecīgās pašvaldības bāriņtiesā vai sociālajā dienestā, kas atbilstoši savai kompetencei iesaistīsies bērna interešu nodrošināšanā,” skaidro S. Skopane.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas