E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1781
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ceļa servitūts

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2013
MS

Labdien, manā īpašumā ir zemesgrāmatā nostiprināts ceļa servitūts par labu kaimiņam. Zemesgrāmatā ir norādīts tikai ceļa garums, bet nav norādīts kartē, kur ceļš atrodas. Ir apnicis, ka kaimiņš braukā gar manu māju, viņa viesi regulāri atstāj savas automašīnas uz manas zemes. Ir arī cits ceļš (manai zemei), pa kuru kaimiņš varētu braukt, netraucējot mani. Vai es likumīgi varu norobežot esošo ceļu ar žogu, novirzot kaimiņu uz to otru ceļu?

A
atbild:
11. janvārī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Servitūta jautājumus pirmām kārtām regulē Civillikums (Trešā daļa. Lietu tiesības). Tajā (gan saistībā ar lopu ceļu) norādīts: „Tiesība uz lopu ceļu nedod tiesību lopus gar to ganīt.” Pārnesot šo nosacījumu  uz braucamo ceļu, varētu teikt -  servitūta tiesības braukt pa ceļu nedod tiesības tā malā un citviet uz cita īpašnieka zemes novietot auto.

Civillikuma 1150.pantā cita starpā teikts: „Ja servitūtu var, netraucējot tā izlietotāju, tikpat labi izlietot kādā kalpojošā nekustamā īpašuma daļā, kā visā tajā, tad pēdējā īpašniekam ir tiesība noteikt servitūta tiesības izlietošanai zināmu nekustamā īpašuma daļu.”

Servitūta jautājumus regulē arī likums „Par auto ceļiem”, taču uz Jūsu jautājumu sīkāk atbildēt nevarēšu, jo ir detalizēti jāzina apstākļi, piemēram, vai iepriekš ceļš vēsturiski ir jau šķērsojis Jūsu īpašumu un pašreizējais ceļš atrodas šajās robežās vai ir gluži no jauna radīts. Pirmais solis būtu vēršanās vietējās pašvaldības saimnieciskajā dienestā pie zemes lietu speciālista, uzrādot dokumentus un izklāstot situāciju. Tad arī, iespējams, tiks pieņemts lēmums, lai Jūsu dzīvi atvieglotu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas