E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17613
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Cik balsu vajag, lai kopīpašnieki varētu pieņemt lēmumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2019
Raimonds

Divām atsevišķām daudzdzīvokļu mājām (mājai Nr. 1 un mājai Nr. 2) ir piešķirta viena adrese. Mājas nesavieno kopējs jumts. Mājām nav kopējo sienu. Starp mājām nav funkcionāli nepieciešamo kopējo palīgtelpu. Mājām ir nodrošināta atsevišķa elektroapgāde, ūdens apgādes un kanalizācijas tīkls, siltummezgls, kā arī ierīkoti atsevišķi siltuma un ūdens patēriņa skaitītāji. Ņemot vērā, ka māja Nr. 1 un māja Nr. 2 ir divas atsevišķas (autonomas) mājas, nepastāv šķēršļi atsevišķas (dalītas) lietošanas kārtības noteikšanai. Dzīvokļu īpašnieki vēlas pārņemt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības, noslēdzot pārvaldīšanas līgumu. Ņemot vērā to, ka dzīvojamā māja faktiski sastāv no divām atsevišķām ēkām, noteikt kārtību, pēc kuras tiks veikta dzīvojamās mājas turpmākā pārvaldīšana un uzturēšana: noteikt apsaimniekošanas tarifu dzīvokļiem mājā Nr. 1 un Nr. 2, kā arī iekasēt apsaimniekošanas maksu atsevišķi; uzkrājuma fondu iekasēt atsevišķi dzīvokļiem mājā Nr. 1 un Nr. 2; veikt remontdarbus katrā dzīvojamā mājā atsevišķi par katras mājas daļas uzkrājuma un apsaimniekošanas līdzekļiem, ievērojot labas ticības principu. Lai dzīvokļu īpašnieku starpā noteiktā lietošanās kārtība un pieņemtais lēmums būtu likumīgs, vai ir nepieciešama visu kopīpašnieku piekrišana (100%) vai arī “par” balsojums no 3/4 visu dzīvokļu īpašnieku?

A
atbild:
16. augustā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Dzīvokļu īpašnieku tiesības un pienākumus, arī attiecībā uz dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, regulē Dzīvokļa īpašuma likums. Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants nosaka dzīvokļu īpašnieku kompetenci, arī jautājumus par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu.

Savukārt Dzīvokļa īpašuma likuma 17. pants nosaka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas nosacījumus, t. i., par kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanas formu, atsevišķu vai visu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību uzdošanu pārvaldniekam un to atsaukšanu, dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību, citiem jautājumiem, kurus dzīvokļu īpašnieku kopība noteikusi par tādiem, kas ietilpst vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopības kompetencē, nosakot: lai pieņemtu lēmumu par minētajiem jautājumiem, nepieciešams “par” balsojums no vairāk nekā puses dzīvokļu īpašnieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas