E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16290
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
15
15

Vai grūtniecības atvaļinājumā var doties vēlāk

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2019
Viktorija

Sveiki! Sakiet, lūdzu, kad ir vēlākais laiks, kad var doties dekrētā? Ja ar veselību viss ir kārtībā, vai var pastrādāt līdz 34 nedēļām? Un ko var ieteikt situācijā, ja es došos dekrēta atvaļinājumā nevis uz diviem mēnešiem, bet vienu? Vai no tā būs atkarīgs, cik dekrēta atvaļinājuma naudas es saņemšu pēc tam?

A
atbild:
01. martā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Veselības inspekcija
Andris Zīverts, Veselības aprūpes kvalitātes kontroles nodaļas vadītājs

Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība  18.2. punkts noteic, ka “darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas”.

“Veselības inspekcija, skaidrojot šā punkta izpildi, pieprasa pieturēties pie šīm prasībām, jo šīs normas noteiktas zinātniski, ir uz pierādījumiem balstītas. Ir jāsaprot, ka, atkāpjoties no noteikumos noteiktā, ārstējošais ārsts uzņemas risku grūtniecības sarežģījumu gadījumā,” LV portālam norādīja Veselības inspekcijas Veselības aprūpes uzraudzības un kontroles departamenta Veselības aprūpes kvalitātes kontroles nodaļas vadītājs Andris Zīverts.

Savukārt Valsts darba inspekcija uzsver, ka darba devējam nav tiesiska pamata nodarbināt darbinieku, kuram likumā noteiktajā kārtībā izsniegta darbnespējas lapa. Turklāt Darba likuma 37. panta septītā daļa stingri aizliedz darba devējam nodarbināt grūtnieci divas nedēļas pirms gaidāmajām dzemdībām un sievieti divas nedēļas pēc dzemdībām. Paredzamo dzemdību laiku un dzemdību faktu apstiprina ārsta atzinums. 

Arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure uzsver, ka ārsts izsniedz darbnespējas lapu B no grūtniecības 32. nedēļas. Atbilstoši likuma Par maternitātes un slimības apdrošināšanu 5. pantam grūtniecības atvaļinājuma ilgums ir 56 kalendāra dienas, tikpat – dzemdību atvaļinājums. Taču, ja medicīnas aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un topošā māmiņa ir izpildījusi visus ārsta norādījumus, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas, un tad grūtniecības atvaļinājumam pieskaita 14 dienas. Kopā tās ir 70 dienas. Savukārt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību periodā rodas sarežģījumi, kā arī gadījumos, kad piedzimuši divi vai vairāk bērnu, sievietei piešķir vēl papildus 14 dienas ilgu atvaļinājumu, kas tiek pievienots dzemdību atvaļinājumam. “Pavisam grūtniecības un dzemdību atvaļinājums var ilgt līdz pat 140 dienām, un tā garumu noteikt ir ārstējošā ārsta kompetencē,” skaidro S. Sukure.

Darba likuma 154. panta pirmā daļa paredz, ka grūtniecības atvaļinājumu un dzemdību atvaļinājumu aprēķina kopā neatkarīgi no tā, cik grūtniecības atvaļinājuma dienu izmantots līdz dzemdībām. Tātad, ja līdz dzemdībām nav izmantotas visas noteiktās pirmsdzemdību atvaļinājuma dienas, tad tās tiek pieskaitītas pie pēcdzemdību atvaļinājuma.

Vienlaikus VSAA vecākā eksperte uzsver, ka darbnespējas lapa B tiek izsniegta par visu grūtniecības atvaļinājuma periodu, bet maternitātes pabalstu piešķir par to periodu, kad sieviete šī atvaļinājuma laikā neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus. Proti, ja sieviete minētā atvaļinājuma laikā turpina strādāt, tad par šo periodu maternitātes pabalsts nepienākas.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas