E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15758
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Darbiniekam lēmums par uzteikumu rūpīgi jāpārdomā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2018
Dmitrijs

Sveicināti! Augustā uzrakstīju atlūgumu. Gribēju aiziet pēc abpusējas vienošanās, bet iesniegumu nepieņēma, jo bija nepareizi sagatavots (nebija vienošanās). Mainījušies apstākļi, un es pārdomāju iet prom, tāpēc jauno iesniegumu neuzrakstīju. Taču datumā, kad plānoju pēdējo darba dienu, uzzināju, ka tomēr esmu atlaists, kaut iesniegums bija nepareizs. Līdz ar to man arī izmaksāja kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu. Kad sāka noskaidrot apstākļus, saprata, ka biju atlaists nelikumīgi, un es turpināju strādāt. Saistībā ar neizmantoto atvaļinājuma kompensāciju darba devējs nolēma man piešķirt neizmantoto atvaļinājumu, kaut es tajā laikā turpināju strādāt un atvaļinājumu neprasīju (sanāca 1,5 mēneši). Vai nav pārkāptas manas tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu? Un, ja man ir summēts darba laiks un pārskata periods ir 3 mēneši, vai ir jāsamazina darba stundu mēneša norma par tiem 1,5 mēnešiem, skaitot virsstundas?

A
atbild:
27. novembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu situācijas apraksts ļauj pieņemt, ka darba devējam esat iesniedzis iesniegumu, kurā izsakāt vēlēšanos darba attiecības izbeigt, un šis iesniegums ir palicis pie darba devēja.

Darba likuma regulējums paredz, ka darbinieka uzteikuma gadījumā darba attiecības tiek pārtrauktas pēc viena mēneša un šī termiņa tecējums stājas spēkā tajā brīdī, kad darbinieka iesniegums ir pieejams darba devējam. 

Diemžēl darbinieks nevar ar saviem lēmumiem par aiziešanu no darba vieglprātīgi rīkoties. Ja atlūgums ir iesniegts, bet pēc tam darbinieks pārdomā un vēlas turpināt strādāt, darba tiesiskās attiecības izbeigsies pēc uzteikuma termiņa notecējuma, ja darba devējs tā būs izlēmis.

Pārtraucot darba attiecības, pēdējā darba dienā darba devēja pienākums ir izmaksāt visas tās summas, kas darbiniekam pienākas. Parasti tā ir darba alga par pēdējo nostrādāto periodu un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija proporcionāli nostrādātajam laikam.

Neredzot darba devēja rīkojumu par darba attiecību izbeigšanu, ir neiespējami komentēt Jūsu atbrīvošanu no darba. Ja Jūs uzskatāt, ka esat atbrīvots nelikumīgi, Jums ir jāvēršas tiesā. Darba likuma 122. pants paredz, ka prasību tiesā darbinieks var sniegt viena mēneša laikā no darba attiecību izbeigšanās brīža.

Nav saprotams Jūsu darba attiecību statuss, ja norādāt, ka pēc atbrīvošanas no darba Jūs turpinājāt strādāt.  Tāpat nav saprotams, kad un kādā apmērā tika piešķirts atvaļinājums.

Jums var ieteikt neskaidros jautājumus gan par atvaļinājumu, gan darba samaksu noskaidrot pie darba devēja, līdz rodas abpusēja sapratne.

Vairāk par darbinieka uzteikumu varat lasīt skaidrojumā Darba attiecību izbeigšana. Darbinieka uzteikums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas