E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14940
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
6
1
6

Ja mājai veicams neatliekams remonts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2018
Jānis

Labdien, mūsu mājā ir 2 dzīvokļi, no kuriem vienā dzīvoju es ar sievu, bet otrā – kundze gados. Kundze atsakās no apkārtējo palīdzības (ziemā dzīvo nekurinātā dzīvoklī vai minimāli kurinātā (dzīvoklī malkas apkure), dzīvoklis netīrīts un neremontēts) un, ņemot vērā viņas veselības stāvokli, ir nepieciešams dzert stipras zāles, kā rezultātā ir novērotas spēcīgas garastāvokļa maiņas, asa reaģēšana, apzināta iziešana uz konfliktu, fizisks uzbrukums blakus mājas kaimiņam. Ņemot vērā, ka mājai nepieciešams remonts, bet kundze protestē pret jebkādiem uzlabojumiem (par mūsu līdzekļiem), konflikti notiek arvien biežāk. Kā var risināt šādu situāciju? Kur rakstīt iesniegumu, lai pārbauda kundzes stāvokli, reakciju uz zālēm un sniedz sociālo palīdzību?

A
atbild:
02. augustā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja mājai patiešām ir nepieciešams neatliekams remonts, lai nodrošinātu tās fizisku saglabāšanu, un viens no kopīpašniekiem vēlas to veikt par savu naudu, pat neprasot otra kopīpašnieka līdzmaksājumu, tad arī viņa atļauja nav vajadzīga, skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Balstoties uz MK noteikumu Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajam prasībām” regulējumu, ir jāveic mājas profilaktiskā apsekošana un vizuālā pārbaude, lai konstatētu defektus un remontu nepieciešamību, par to noformējot aktu. Pārbaudei var nolīgt sertificētu būvspeciālistu, bet to var darīt arī pats kopīpašnieks, taču tad, lai nostiprinātu pārbaužu rezultātu ticamības līmeni, vēlams aktu papildināt ar fotogrāfijām. Tad arī remonta darbi, lai novērstu avārijas stāvokli, notiks likumīgi.”

Ja kaimiņiene dzīvo antisanitāros apstākļos, aukstā, nekurinātā dzīvoklī, tad acīmredzot ir bažas, vai viņai nav vajadzīga sociālā palīdzība. Pirmām kārtām par to (kā arī veselības stāvokli) varētu runāt ar viņas tuviniekiem, bet, ja tādu nav, – informēt par situāciju vietējās pašvaldības sociālo nodaļu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas