E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13928
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Kaimiņiem pašiem jātiek galā ar kurināšanas problēmām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2018
Anna

Labdien! Es dzīvoju komunālajā dzīvoklī ar malkas apkuri – 3 istabu dzīvoklis, kur 1 istaba ir kaimiņienes privātīpašums, 2 istabas ir mans privātīpašums, koridors, tualete/vannas istaba, virtuve – kopīpašumā. No šā gada janvāra līdz šim brīdim dzīvoju Daugavpilī. Kaimiņienei ir pretenzijas par to, ka es ziemas laikā nekurinu krāsni, līdz ar to viņai savā istabā ir vēsāks nekā parasti. Krāsns vienlaicīgi apsilda vienu manu istabu, kaimiņienes istabu un koridoru. Krāsnij ir divas kurtuves – viena ir manā istabā, otra – koridorā, ko ikdienā kurina kaimiņiene. Viņas istabā kurtuves nav. Tāds pats stāsts ir ar tualetes/vannas istabas apkurināšanu – es savas prombūtnes laikā to nekurinu. Kaimiņiene uzstāj, lai es atstāju dzīvokļa atslēgas, un viņa ar manu malku kurinās manu istabu un koplietošanas telpu tualeti/vannas istabu. Es esmu pret, jo nevēlos savā īpašumā nevienu laist. Jautājumi: 1. Vai es drīkstu savas prombūtnes laikā nenodrošināt savā istabā kurināšanu? 2. Vai manas prombūtnes laikā ir jānodrošina kurināšana koplietošanas telpā tualetē/vannas istabā?

A
atbild:
12. martā, 2018

“Daudzi dzīvokļu īpašnieki nesaprot, ka tad, ja dzīvojamā mājā ir malkas apkure, viņu pienākums ir apkures sezonā nodrošināt mājoklī tādu temperatūru, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajai 18 grādu temperatūrai. Ja dzīvokli neapkurina, telpām tiek nodarīts kaitējums – tās kļūst mitras, var pat aizsalt ūdensvads. Ja tas notiek dzīvokļa īpašnieka vainas dēļ, ir jāfiksē, ka viņš dzīvoklī nav nodrošinājis nepieciešamo temperatūru, un var izvirzīt pretenzijas par radīto zaudējumu atlīdzināšanu,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Jautājumā minētajā gadījumā kurināšana, kā var saprast, ir saistīta ar diviem īpašumiem komunālajā dzīvoklī, kā arī koplietošanas telpām. Kamēr nekas nav aizsalis un noplūdis, nav nodarīts kaitējums, īpašnieku, kas ir prombūtnē, nav pamata sodīt vai piemērot kādas sankcijas. It īpaši tad, ja attiecīgās telpas ir apkurināmas arī citā veidā.”

Te (kā bieži mēdz būt) svarīgs ir cilvēciskais faktors. Īpašniekam, kurš apkures periodā savā dzīvesvietā neuzturas un krāsnis nekurina, būtu jāapzinās, cik lielā mērā tiek pasliktināti citu kopīpašuma iemītnieku dzīves apstākļi, un jāizvērtē, ko darīt, lai tā nebūtu. Savukārt otrajiem jāsaprot, ka izdevumi par koplietošanas telpu apsildi ir jādala uz pusēm un nav taisnīgi izmantot tikai viena kopīpašnieka sagādāto malku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas