E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26844
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Kā pieteikt bērnu rindā pirmsskolas izglītības iestādē vairākās pašvaldībās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2022
Sandra

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par vietu bērnudārzā: vai bērnu pieteikt bērnudārzā var tikai tur, kur esi deklarēts un dzīvo? Vai, piemēram, nevar pieteikt blakus novadā vai tur, kur vēlos? Ir taču cilvēkiem tādas situācijas, ka strādā, piemēram, Madonā, bet dzīvo Gulbenē. Un kurā interneta vietnē var pieteikties? Latvija.lv? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
12. augustā, 2022
Olga Lauva
juriste

Bērnu pirmsskolas izglītības iestādē var pieteikt, iesniedzot pieteikumu pašvaldības domē, pagasta pārvaldē, izglītības pārvaldē vai pirmsskolas izglītības iestādē. Arī elektroniski tīmekļa vietnē epakalpojumi.lv var pieteikties uz vietu pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādē. Pirmsskolas pieteikuma reģistru var atrast šeit. Šajā reģistrā ir iespējams elektroniski sagatavot pieteikumu bērna uzņemšanai izvēlētās pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Reģistrēties neklātienē var, izmantojot arī portālu latvija.lv. Šajās interneta vietnēs, ievadot unikālu reģistrācijas numuru vai bērna datus, ērti arī sekot līdzi rindas virzībai.

Katrā pašvaldībā atšķiras tas, cik bērnudārziem var pieteikt bērnu. Ja tiek mainīta dzīvesvieta vai radušies citi apstākļi, kamēr tiek gaidīta vieta pašvaldības dārziņā, vecāki var mainīt izvēlēto vai prioritāro bērnudārzu, iesniedzot iesniegumu attiecīgajā pašvaldības iestādē. Šādi vieta rindā netiks zaudēta.

Katra pašvaldība nosaka savu kārtību, kādā notiek bērnu pieteikšana bērnudārzā, un reģistrāciju vēlams veikt pēc iespējas ātrāk. Bērnu var pieteikt dažādos pašvaldības dārziņos, tomēr, ja atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem bērna deklarētā dzīvesvieta nebūs konkrētā novada pašvaldībā, tas saskaņā ar prioritāro secību, kas būs noteikta saistošajos noteikumos, bērnu reģistrā var reģistrēt pašās beigās.

Vecākiem ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību (atbilstoši Izglītības likuma 57. panta pirmajā punktā noteiktajam).

Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā ir noteikts pašvaldības pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību. Ja bērns apmeklē bērnudārzu, kas atrodas citas pašvaldības padotībā, tās pašvaldības, kuras administratīvajā teritorijā ir deklarēta konkrētā bērna dzīvesvieta, pienākums ir atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 418 “Kārtība, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem” slēgt līgumu par piedalīšanos citas pašvaldības padotībā esošas izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanā.

Tātad pašvaldības pienākums nodrošināt pirmsskolas izglītību izriet no bērna deklarētās dzīvesvietas.

Precīzāku informāciju par pirmsskolas izglītības iespējām jūsu dzīvesvietā sniegs konkrētā pašvaldība.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas