E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11803
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atvaļinājuma kompensācija ir jāizmaksā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2017
ērika

Labdien! Lūdzu skaidrojumu, kā pareizi rīkoties darba devējam. Darbinieks 13.04.2017 iesniedz grāmatvedībā B slimības lapu (par slima bērna kopšanu) līdz 13.04.2017. Vienlaicīgi šajā pat dienā viņš uzraksta iesniegumu par darba attiecību pārtraukšanu ar 18.04.2017. Viņš tiek informēts, ka iesniegums var tikt pieņemts, bet darbā viņam jābūt 18.04.2017, jo darba devējs jābrīdina 30 dienas iepriekš, protams, pusēm vienojoties, var arī tās ātrāk pārtraukt. Darbā viņš neierodas, ir aizbraucis uz ārzemēm, un uzrakstītā vienošanās paliek neparakstīta. Vai man kā grāmatvedim ir tiesības ziņot VID par darba attiecību pārtraukšanu? Kas šai gadījumā notiek ar atvaļinājuma kompensāciju? Vai šajā gadījumā jau ir runa par atbrīvošanu ar pantu? (Darba līgums nepilna laika ar konkrētā pārskata periodā garantētām konkrētām darba stundām)

A
atbild:
07. jūnijā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 100. panta pirmo daļu darbiniekam ir tiesības uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, darba līgumu var uzteikt arī pirms uzteikuma termiņa izbeigšanās, piemēram, 18.04.2017.

Tādējādi, ja darbinieks uzrakstīja uzteikumu 13.04.2017., viena mēneša termiņš beidzas 12.05.2017. Ja darba devējs nepiekrita izbeigt darba attiecības darbinieka iesniegumā norādītajā termiņā, tad darbiniekam bija jāveic savi darba pienākumi līdz pēdējai darba dienai, proti, 12.05.2017.

Iesniegumā aprakstītajā gadījumā darba devējs, izskatot jautājumu par darbinieka neierašanos darbā, var izvērtēt jautājumu par darbinieka iespējamo pārkāpumu un pieņemt lēmumu par darba līguma uzteikumu, ja darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību.

Pamatojoties uz darba devēja pieņemto lēmumu, uzņēmums iesniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par to, ka darbinieks ir zaudējis darba ņēmēja statusu. Kārtību, kādā iesniedzamas ziņas par darba ņēmējiem, nosaka MK noteikumi Nr. 827 „Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu tiek maksāta darbiniekam gadījumā, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo atvaļinājumu nav izmantojis. Darba attiecību izbeigšanas tiesiskais pamats nedod pamatu neatlīdzināt neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu naudā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas