E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11729
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba uzteikums pārbaudes laikā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2017
Inga

Māsai 6 mēnešus bija DNL, DEĀK nolēma, ka DNL nav jāturpina, un no 31.03.2017.g. tika piešķirta 2.grupas invaliditāte. 06.03.2017.g. ir arodārsta slēdziens, ka līdzšinējo darbu viņa nevar turpināt. Darbavietai tas ir nosūtīts pa e-mail un aizsūtīts ierakstītā vēstulē 07.03.2017.g. DNL B ir līdz 31.03.2017.g. Taču 03.04.2017.g. māsa tika atlaista no darba sakarā ar to, ka viņa nav izturējusi pārbaudes laiku, jo viņai darba līgumā ir noteikts pārbaudes laiks 3 mēneši, bet pirmajā dienā, kad viņa saslima, viņa bija nostrādājusi 2 mēnešus un 2,5 nedēļas. Vai darba vieta šajā situācijā tā drīkstēja rīkoties? Ir acīmredzams, ka viņi vienkārši izvairījās no atlaišanas kompensācijas izmaksas.

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Civillikuma 1.pantā, kas nosaka, ka tiesības izlietojamas un pienākumi pildāmi pēc labas ticības, nostiprināts taisnīguma princips tiesību normu piemērošanā.

Pārbaudes mērķis ir pārliecināties par darbinieka zināšanu, prasmju, iemaņu u. tml. atbilstību nolīgtā darba veikšanai. Ja darbiniekam nav nepieciešamo kompetenču nolīgtā darba veikšanai, darba devējam saskaņā ar Darba likuma 47. panta pirmo daļu ir tiesības pārbaudes laikā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš, nenorādot uzteikuma iemeslu. Taču, ja darba devējs uzsaka darba līgumu pārbaudes laikā tādēļ, ka darbiniekam ir bijusi ilgstoša darbnespēja un atzīta invaliditāte, secināms, ka darba devējs nav ievērojis Darba likuma 7. pantā ietverto vienlīdzības principu, kas nosaka visiem darbiniekiem, tostarp invalīdiem, vienlīdzīgas tiesības uz darbu, taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, kā arī uz taisnīgu darba samaksu.

Ja darba devējs, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, ir pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu, darbiniekam ir tiesības celt prasību tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad viņš saņēmis darba devēja uzteikumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas