E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11696
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Pirmreizēja parāda piedziņas maksa ir likumīga

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2017
Jānis

“Rīgas satiksmes” un “Conventus” sadarbība. Problēma: SIA “Rīgas satiksme” paziņo par autostāvvietas sodu, noliekot paziņojumu pie priekšējā stikla (bet es to neesmu saņēmis). Nesamaksājot šo sodu (ko nevarēju izdarīt, paziņojumu nesaņemot), kā atgādinājumu par soda esamību jau saņemu vēstuli no inkaso firmas SIA “Konsultatīvā sabiedrība “Conventus”” ar iekļautu parāda piedziņas maksu. Ir novērots, ka ir daži negodprātīgi autovadītāji, kas, novietojot savu auto, paņem citu soda protokolu un novieto pie sava auto, lai kontrolierim izskatītos, ka viņu auto jau ir sodīts, un tādā veidā izvairās no maksas par autostāvvietu. Uzskatu, ka soda protokola nesaņemšanas iespējamība sniegtā piemēra un citu iemeslu dēļ ir ļoti reāla. Šī “Rīgas satiksmes” un “Conventus” sadarbība nešķiet ētiska, lai neteiktu, ka tā izskatās koruptīva, bet jautājums: vai tas ir likumīgi un man tiešām ir jāmaksā papildu parāda piedziņas maksa par pirmreizēja paziņojuma saņemšanu?

A
atbild:
04. aprīlī, 2017
Linda Balode
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 61 nosaka parāda atgūšanas pieļaujamo apmēru:

  • par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro;
  • par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Šie paši noteikumi paredz arī izdevumus, kuri nav atlīdzināmi, proti, ja atgādinājums par parāda esamību ir nosūtīts vairāk nekā vienu reizi 14 dienu laikā vai vairāk par trim reizēm parāda atgūšanas procesā.

Savukārt atbilstoši Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma (PĀAL) 7. panta pirmās daļas 8. punktā noteiktajam parādniekam ir tiesības 21 dienas laikā no paziņojuma par parādu saņemšanas izteikt pamatotus rakstveida iebildumus par parāda esamību, tā apmēru un samaksas termiņu. Savukārt PĀAL 8. panta ceturtajā daļā noteikts, ka, saņēmis parādnieka iebildumus pret parāda esamību vai tā apmēru, kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs rakstveidā pamato parāda esamību un tā apmēru un, ja parādnieks pieprasa, izsniedz parāda esamību un tā apmēru pamatojošu dokumentu kopijas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas