DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Valdība uzklausa ziņojumu par elektroniskās darba laika uzskaites sistēmas ietekmi uz ēnu ekonomiku būvniecības nozarē

Otrdien, 3. septembrī, Ministru kabineta sēdē valdība uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par elektroniskās darba laika uzskaites sistēmas ietekmi uz ēnu ekonomikas komponentēm būvniecības nozarē. Tajā sniegts novērtējums par elektroniskās darba laika uzskaites sistēmas (EDLUS) ietekmi uz “aplokšņu algām” un nelegālo nodarbinātību, kā arī darbinieku atalgojumu pieaugumu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu plaisu apmēra mazināšanos būvniecības nozarē. Ziņojumā arī sniegts izklāsts par EDLUS lietošanas efektivitāti, valsts iestāžu veikto kontroles un uzraudzības pasākumu rezultātiem, konstatētajām tendencēm un administratīvās atbildības piemērošanu saskaņā ar uzdoto Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2024.–2027. gadam ietvaros.

Tajos būvobjektos, kuros ir ieviesta EDLUS, ir samazinājies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) konstatēto pārkāpumu skaits, vērojams lielāks fiskālais efekts no darba ņēmēju papildu ienākumu deklarēšanas, tādējādi samazinot nedeklarēto darba ienākumu īpatsvaru. Svarīgi ir arī tas, ka EDLUS izmantošana nodrošina būvobjektā pārredzamību nodarbināto darba laika reģistrācijā, veicina likumīgu nodarbinātību, kas samazina “aplokšņu algu” izmaksas risku, un palielina uzņēmumu labprātīgu nodokļu saistību izpildi, tādējādi palielinot nodokļu ieņēmumus un nodarbināto iespējas saņemt sociālās garantijas.

Izvērtējuma rezultātā secināts, ka EDLUS ir viens no visefektīvākajiem rīkiem ēnu ekonomikas mazināšanai, un tā ieviešana ir attaisnojusies. Lai turpinātu iesākto būvniecības nozares sakārtošanā, ir svarīgi paplašināt EDLUS izmantošanu, turpmāk pievēršot pastiprinātu uzmanību tiem būvniecības objektiem, kuros EDLUS izmanto.

Tāpat ir jāveic pasākumi turpmākai EDLUS datu izmantošanas efektivitātes uzlabošanai. Papildus paredzēts, ka VID, sākot ar 2025. gadu un turpmāk katru gadu, veiks vismaz 50 pārbaudes būvlaukumos, lai pārliecinātos par EDLUS reģistrēto datu atbilstību un veicinātu būvdarbu veicējus ievērot normatīvo aktu prasības.

Informatīvais ziņojums ir sagatavots sadarbībā ar VID, Ekonomikas ministriju, Būvniecības valsts kontroles biroju, Labklājības ministriju un Valsts darba inspekciju. Tas skatāms Tiesību aktu projektu portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēma

Nacionālais NILLTPF risku novērtēšanas ziņojums par 2020.–2022. gadu (NRA 2023)
Nacionālā finanšu noziegumu novēršanas un apkarošanas stratēģija (apstiprināta 10.01.2024.)

NILLTPFN pasākumu plāns 2024.–2026. gadam (spēkā no 02.05.2024)

 

 

12 rīcības virzieni:

1. Riski, politika un koordinācija

2. Starptautiskā sadarbība

3. Finanšu sektors

4. Nefinanšu sektors

5. Juridiskās personas un veidojumi

6. Finanšu izlūkošana

7. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšana un kriminālvajāšana

8. Konfiskācija

9. Terorisma finansēšanas izmeklēšana un kriminālvajāšana

10. Terorisma finansēšanas preventīvie pasākumi un finanšu sankcijas

11. Proliferācijas finansēšanas finanšu sankcijas

12. Starptautiskās un nacionālās sankcijas

ĪSUMĀ

Finanšu noziegumi un noziedzīgi iegūtu līdzekļu atrašanās civiltiesiskajā apritē ne tikai ļauj noziedzniekiem gūt labumu no izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, bet kropļo tirgu un likumīgu uzņēmējdarbību, apdraud nacionālo un starptautisko drošību, kā arī valsts starptautisko reputāciju.


Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval” 2018. gada 23. augustā publicēja  5. kārtas ziņojumu, kurā novērtēti Latvijā īstenotie NILLTFN pasākumi. No 11 vērtētajām jomām astoņās rādītājs tika novērtēts kā viduvējs, bet divās – zems.

Atbilstoši “Moneyval” novērtēšanas procedūras noteikumiem Latvijai tika piemērota pastiprināta uzraudzība. 


LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI