DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

26. jūnijā panākta konceptuāla ES dalībvalstu vienošanās par sankcijām pret Baltkrieviju, tās salāgojot ar sankcijām pret Krieviju

26. jūnijā panākta konceptuāla ES dalībvalstu vēstnieku vienošanās par sankcijām pret Baltkrieviju, tās salāgojot ar sankcijām pret Krieviju. Ārlietu ministrija informē par aktualitātēm sankciju jomā. 

  • 26. jūnijā ES dalībvalstu vēstnieki Briselē panāca konceptuālu vienošanos par sankcijām pret Baltkrieviju, tās salāgojot ar sankcijām pret Krieviju, lai novērstu sankciju apiešanu. Formālā apstiprināšana paredzēta šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā.  
  • 24. jūnijā ES ārlietu ministri apstiprināja sankciju 14. pakotni pret Krieviju, un tajā pašā dienā Regula stājās spēkā: Padomes Regula (ES) 2024/1745 (2024. gada 24. jūnijs), ar ko groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā (europa.eu).  
  • ES regulas ir tieši piemērojamas un tām ir likuma spēks. Katra ES dalībvalsts ir atbildīga par regulu ievērošanu savā teritorijā. ES dalībvalstis pastāvīgi strādā, lai sankcijas tiktu piemērotas vienveidīgi un efektīvi. 
  • Mangāna rūda (koda numurs 2602) ir iekļauta regulā. Atbilstoši regulas pašreizējas redakcijas 3 K panta 1. punktam un XXIII pielikumam, jebkāda veida mangāna rūdas nodošana Krievijai ir aizliegta, arī tās tranzīts. Pārejas periods ir 1 mēnesis – līdz 26.jūlijam. Līdz ar 14. sankciju pakotnes stāšanos spēkā 24.06., pašlaik tiek aktualizēts Regulas konsolidētais teksts.

Muitas sistēmā tas pārbaudāms šādi:

  • Jādodas uz itvs.vid.gov.lv.
  • Jāievada preces kods “26020000”, jāizvēlas “Eksports” un zem valsts izvēlas “Krievijas Federācija”.
  • Zemteksta piezīme “CD869” – ir aizliegts tieši vai netieši jebkurai fiziskai vai juridiskai personai, vienībai vai struktūrai Krievijā vai izmantošanai Krievijā pārdot, piegādāt, nodot vai eksportēt XXIII pielikumā uzskaitītās preces, kas jo īpaši varētu veicināt Krievijas rūpniecības jaudas palielināšanu.
  • Sankciju 14. paktones ietvaros tika pieņemtas arī jaunas individuālās sankcijas pret indivīdiem un juridiskajām personām. 
  • Turpinās intensīvs darbs pie jauniem priekšlikumiem sankciju stiprināšanai. Piemēram, viens no aktuālākajiem virzieniem ir tālāka “ēnu flotes” kuģu darbības ierobežošana. 
  • Latvijas Republikas tiesību akti paredz, ka ikviens individuāli ir atbildīgs par sankciju ievērošanu. Sankciju pārkāpums ir krimināli sodāms. 
  • Latvijā kompetentā iestāde sankciju  izpildes jautājumos ir FID – Finanšu Izlūkošanas dienests. FID skaidrojums par sankciju 14. pakotni: Pieņemta 14. sankciju pakotne.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI