DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Digitalizācija – ceļš uz maksātnespējas jomas caurskatāmību

2023. gadā Maksātnespējas kontroles dienests kļuvis par līderi maksātnespējas jomas digitalizācijā, attīstot Elektronisko maksātnespējas uzskaites sistēmu, piedāvājot klientorientētu servisu maksātnespējīgo uzņēmumu darbinieku aizsardzības jomā un nodrošinot mērķtiecīgu, riskos balstītu maksātnespējas procesu uzraudzību.

Maksātnespējas kontroles dienesta direktore Inese Šteina: “Pagājušajā gadā esam piedalījušies vairākos starptautiskos forumos un konferencēs, daloties pieredzē un prezentējot Elektronisko maksātnespējas uzskaites sistēmu (EMUS). Tas ļāva mums no malas novērtēt savas sistēmas stiprās puses un tās augsto attīstības potenciālu. Ar lielu gandarījumu varu teikt, ka esam soli priekšā Eiropai, EMUS ir unikāls rīks, kas kalpo maksātnespējas procesa administratoriem savu pienākumu veikšanai, dienestam - efektīvas un riskos balstītas uzraudzības īstenošanai, kā arī klientorientēta servisa nodrošināšanai darbinieku aizsardzībai darba devēja maksātnespējas gadījumā. Esam gandarīti par izteikto atzinību pirmajā Eiropas darbinieku prasījumu garantiju fonda iestāžu vadītāju sanāksmē Madridē, kur Latvijā izveidoto darbinieku aizsardzības sistēmu novērtēja kā vienkāršu, loģisku un klientorientētu pakalpojumu.”

2023.gadā Elektroniskajā maksātnespējas uzskaites sistēmā ir izveidota jauna funkcionalitāte, automatizējot administratora ieteikšanu kredītiestāžu maksātnespējas procesam, ieviests jauns subjekta veids -  fiziskās personas (individuālais komersants (IK), individuālais (ģimenes) uzņēmums (IU), zemnieku saimniecība (ZS), zivsaimniecība (Zvs)) process, kurā tiek apvienoti ar profesiju saistītie (IK/IU/ZS/Zvs) un personīgie (fiziskās personas) parādi vienā procedūrā. Ir izstrādāta maksātnespējas procesos iesaistīto personu pārbaude sankciju sarakstos, kas nodrošinās maksātnespējas procesa administratoriem iespēju caur EMUS veikt pārbaudi, vai attiecīgā maksātnespējas procesā iesaistītā persona (piemēram, kreditors) ir iekļauta kādā no sankciju sarakstiem. Šī funkcionalitāte ir īpaši nozīmīga, ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā, Latvijas ģeopolitisko lokāciju un aizvien jaunās sankciju paketes pret Krieviju, ko izstrādā Eiropas Komisija.  

Maksātnespējīgo uzņēmumu darbinieku aizsardzības jomā 2023.gadā ir paplašināts darbinieku loks, kas var pretendēt uz izmaksu no darbinieku prasījumu garantiju fonda – turpmāk varēs pretendēt arī tie darbinieki, kuru darba devējam ir pasludināts fiziskās personas (tai skaitā saimnieciskās darbības veicēju) maksātnespējas process. Tāpat ir atvieglota darbinieku prasījumu iesniegšana – darbinieki tagad var brīvā formā norādīt detalizētu informāciju par darba devēja nesamaksāto darba samaksu, kā arī var aizpildīt saīsināto un vienkāršoto veidlapas formu. Ir saīsināts vidējais darbinieku prasījumu apmierināšanas iesnieguma izskatīšanas termiņš - 2023.gadā iesniegumi par darbinieku prasījumu apmierināšanu tika izskatīti vidēji 19 dienu laikā, kas ir par 21% īsākā termiņā nekā tas bija 2022.gadā, un par 60% īsākā termiņā nekā tas bija 2021.gadā.

Lai īstenotu mērķtiecīgu, riskos balstītu uzraudzību, 2023.gadā Maksātnespējas kontroles dienests ir izstrādājis maksātnespējas sektora risku novērtējumu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā un sniedzis risku mazinošo pasākumu priekšlikumus. Tāpat izstrādājis Uzraudzības stratēģiju 2024.-2025.gadam, pamatojoties uz iestādes iepriekšējā perioda uzraudzības rezultātiem un ņemot vērā uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju – Ārvalstu investoru padomes Latvijā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Finanšu nozares asociācijas viedokli par prioritātēm maksātnespējas nozarē. “Konsultē vispirms” principa ietvaros par tiesību normu piemērošanu maksātnespējas jomā uzraugāmajiem subjektiem sniegti skaidrojumi, viedokļi, vadlīnijas u.c., katrā konkrētā gadījumā izvēloties efektīvāko saziņas veidu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI