DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. februārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabeigta izmeklēšana lietā pret cilvēktirgotāju par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau ziņots, ka 2017. un 2018. gadā tika aizturēta personu grupa, kuras dalībnieki piecu gadu garumā bija nodarbojušies ar maznodrošinātu Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanu piespiedu darbā Lielbritānijā. Turpinot izmeklēšanu saistībā ar šo lietu izdalītā kriminālprocesā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, Valsts policija šā gada 8. februārī nodeva lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret noziedzīgās grupas galveno organizatoru.

2017. gada novembrī no Lielbritānijas tiesībsargājošām iestādēm ar Eiropola starpniecību tika saņemta informācija, ka laika posmā no 2013. gada līdz 2017. gada maijam Latvijā tika vervētas personas darbam Lielbritānijā, darba ekspluatācijas nolūkā.

Pēc informācijas saņemšanas, 2017. gada 30. novembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 3. nodaļā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta trešās daļas, par to, ka organizēta personu grupa kopš 2013. gada Latvijā vervēja un pārvadāja uz Lielbritāniju personas ekspluatācijas nolūkā. Kriminālprocess papildus tika kvalificēts pēc Krimināllikuma 176. panta otrās daļas (par mobilā telefona nolaupīšanas faktu 2018. gada 5. janvārī); pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa); par draudiem nogalināt vai nodarīt smagus miesas bojājumus, ar mērķi iebiedēt lieciniekus sniegt policijai liecības par cilvēku tirdzniecības faktu.

2018. gada 17. janvārī kriminālprocesa ietvaros tika izveidota apvienotā izmeklēšanas grupa ar Lielbritānijas tiesībsargājošām iestādēm.

2018. gada 7. novembrī Lielbritānijas tiesa notiesāja deviņus organizētās grupas dalībniekus par cilvēku tirdzniecības un darba ekspluatācijas veikšanu un atbalstīšanu organizētā grupā.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka organizētā noziedzīgā grupa laika posmā no 2012. gada 1. jūlija līdz 2015. gada 30. jūlijam Latvijas teritorijā vervēja maznodrošinātas personas, iegādājās tām aviobiļetes uz Lielbritāniju, kur izmitināja un paverdzināja, ar vardarbību atņemot personu identifikācijas dokumentus un iepriekš noformētās norēķinu kartes. Vēlāk paverdzinātās personas tika izmantotas dažādos darbos, bet paverdzināto personu norēķinu kartes prettiesiski izmantoja, noņemot no tām ieskaitīto darba algu skaidrā naudā bankomātos. Organizētās noziedzīgās grupas dalībnieki arī prettiesiski izmantoja paverdzināto personu norēķinu kartes ikdienas tēriņiem, kā arī citu paverdzināto personu nogādāšanai uz Lielbritāniju. Pēc Lielbritānijas tiesībsargājošo iestāžu datiem, kopumā tika identificētas 23 paverdzinātās personas no Latvijas.

Kriminālprocesa ietvaros no Lielbritānijas tiesībsargājošajām iestādēm tika saņemta informācija vēl par vairākām personām, kuras darbojās organizētās noziedzīgās grupas sastāvā un, kurām Lielbritānijas tiesībsargājošās iestādes nebija izvirzījušas apsūdzības, jo tika konstatēts, ka tās noziedzīgos nodarījumus bija izdarījušas Latvijas Republikas teritorijā.

Līdz ar ko kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētiem tika atzītas vēl piecas personas, no kurām attiecībā pret trīs personām tika izdalīti kriminālprocesi, kas tika nodoti Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Ņemot vērā, ka viena no aizdomās turētajām personām joprojām atrodas Lielbritānijā, kur izcieš Lielbritānijas tiesas piespriesto brīvības atņemšanas sodu, kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšana pret šo personu vēl nav pabeigta.

2021. gada 5. janvārī no minētā kriminālprocesa tika izdalīts cits kriminālprocess pēc Krimināllikuma 176. panta otrās daļas, 195. panta pirmās daļas un 195. panta otrās daļas, attiecībā pret noziedzīgās grupas galveno organizatoru par mobilā telefona nolaupīšanu, kas izdarīta 2018. gada 5. janvārī Jūrmalā; par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu laika posmā no 2015. gada 30. septembra līdz 2018. gada 20. februārim, un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu personu grupā laika posmā no 2015. gada 30. septembra līdz 2018. gada 20. februārim.

Kriminālprocesa ietvaros tika pieņemti lēmumi par aresta uzlikšanu minētās personas mantai – luksus klases automašīnai BMW un zemes gabalam Jūrmalā. Kriminālprocesa ietvaros arestētais transportlīdzeklis tika realizēts un zemes gabals ar tiesas lēmumu tika atzīts par noziedzīgi iegūtu un konfiscējamu.

2021. gada 8. februārī izdalītais kriminālprocess tika nodots Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI