E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8971
Lasīšanai: 3 minūtes

Slimības naudas apmaksa maiņu darba laika organizācijas darbiniekiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2016
Elīna

Sveiki. Strādāju uzņēmumā, kurā noteikts maiņu darbs. Pamatgrafiks sastāv no 3 darba dienām un 3 brīvdienām, tomēr, izmantojot elektronisko sistēmu, ar kolēģiem varam mainīties maiņām, atdot savas maiņas, paņemt papildu maiņas - šīs darbības apstiprina par maiņām atbildīgās personas, un tas tiek atspoguļots arī katra darbinieka grafikā, kas pieejams elektroniskajā sistēmā. Jautājums saistās ar slimības lapas apmaksu - uzņēmums apmaksā tikai tās darbnespējas dienas, kas ir pamatgrafikā, bet neapmaksā citas darbnespējas dienas, kas grafikā iekļautas, veicot apmaiņas ar kolēģiem, vai tās dienas, kas iekļautas grafikā kā papildu maiņas. Vai uzņēmumam nebūtu jāapmaksā visas darbnespējas dienas, kas iekļautas darba grafikā un apstiprinātas no vadības puses?

A
atbild:
10. martā, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Jautājumā aprakstītā situācija rada pieņēmumu, ka uzņēmumā, kurā strādājat, ir nekvalitatīva darba organizācija - darbinieki paši var izlemt, kādā maiņā var strādāt, kad var ņemt papildu maiņas (šajā sakarībā aktualizējas virsstundu jautājums). Vai tā patiešām ir? Un kas tad īstenībā veic darba laika uzskaiti, kas ir darba devēja pienākums?

VDI Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode skaidro: “Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.panta pirmā daļa nosaka kārtību, kādā darba devējam jāapmaksā darbnespējas periods, proti: „Darba devēja pienākums ir darba ņēmējiem, kuriem darba periodā iestājusies ar Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegtu darbnespējas lapu apliecināta pārejoša darba nespēja (izņemot darba nespēju, kas saistīta ar grūtniecību un dzemdībām un slima bērna kopšanu), izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā — par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā”.

Ja izmaiņas darba grafikā ir apstiprinājusi uzņēmuma vadība un procedūra par  izmaiņu noformēšanu darba grafikā atbilst  uzņēmumā noteiktajai iekšējai kārtībai, darba devējam jāapmaksā darbnespējas periods saskaņā ar likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.panta prasībām.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas