VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
08. septembrī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: LV portāls jautā
TĒMA: Politika

Partijas pievēršas sekām, ne cēloņiem

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Partiju programmas lielākoties liek secināt: likumu apiesim ar līkumu. Likums šajā gadījumā ir fakts, ka problēmas jāapkaro, novēršot to cēloņus, nevis izvairoties tos pat pieminēt.

FOTO: www.sxc.hu

Partiju priekšvēlēšanu programmas ir nekonkrētas un neskar daudzus valstij pašlaik aktuālus jautājumus, secina eksperti. Ko un kāpēc partijas centušās apiet?

Politisko partiju priekšvēlēšanu programmas galvenā loma dota ekonomikai, kas ekonomikas krīzes laikā būtu arī saprotams, ja vien novārtā nebūtu atstātas būtiskas problēmas, kas bija un joprojām ir krīzes pamatiemesli. Citiem vārdiem sakot – vēlētājs nekļūdīsies, ja būs sapratis: partijas izvēlējušās cīnīties ar sekām, nenovēršot to cēloņus.

LV.LV jautā: No kādiem pašlaik aktuāliem jautājumiem partijas vairījušas savās priekšvēlēšanu programmās?

Foto: Boriss Koļesņikovs, LV
Iveta Kažoka, politoloģe, Sabiedriskās politikas centra „Providus” pētniece:

„Partijām vienmēr ir bijuši mīļie jautājumi un nemīļie jautājumi. Uz šīm Saeimas vēlēšanām partijas dažādā kvalitātē pievērsušās izglītības un ekonomikas problēmām, taču ir novērsušās no citiem pašlaik būtiskiem jautājumiem. Reti kura partija savā programmā ir kaut ko minējusi par korupcijas apkarošanu, pilsoniskās līdzdalības veicināšanu, sabiedrības integrācijas problēmām. Maz uzmanības veltīts ārpolitikai, taču tā tas bijis arī iepriekš.

Daudzas partijas uzskata, ka sabiedrību pašlaik interesē tikai ekonomika. Taču vajadzētu domāt arī par filozofiskākiem jautājumiem, par to, kādā valstī, cik demokrātiskā dzīvosim.”

Foto: Māris Kaparkalējs, LV
Jānis Ikstens, politologs, LU asociētais profesors:

„Šajās vēlēšanās svarīgākais jautājums ir par ekonomiku – kurp ejam? To arī partijas, saprotams, vairāk vai mazāk ir akcentējušas savās priekšvēlēšanu programmās, kas paredzētas plašam patēriņam. Turklāt nedomāju, ka cilvēkiem, kas dzīvo no 100 latu pabalsta, interesē kas vairāk – korupcijas apkarošana, tiesiskums utt. Tur nav nekā tāda, kas vēlētājus pašlaik uzrunātu.

Arī ārpolitika – tā ļoti reti interesē vēlētājus ne tikai Latvijā vien. Turklāt daudzu ārpolitisko jautājumu cilāšanai, lai cik aktuāli tie būtu, pašlaik ir visai nepateicīgs laiks – redzam, ka ASV atmaigušas pret Krieviju, kas saiet kopā ar tendenci Latvijas iekšpolitikā – centieniem turpināt uzlabot attiecības ar Krieviju.

Sabiedrībai, runājot par to, ko politiķi piedāvā vai nepiedāvā savās programmās, ir jānāk ar zināmu pieprasījumu. Taču diemžēl dzīvojam valstī, kur līdz šim ar sajūsmu balso par Jūrmalgeitas varoņiem. Turklāt no šīs politiskās elites, kurai īpaši neinteresē sabiedrības vajadzības, nevar arī sagaidīt, ka tā nāks klajā ar lieliskām jaunām idejām un cilās jautājumus, kas skar krīzes pamatcēloņus.”

Foto:Inga Kundziņa, A.F.I
Inese Voika, Sabiedrības par atklātību „Delna” padomes priekšsēdētāja:

„Ir vairākas pietiekami būtiskas jomas, ko partijas, koncentrējoties uz ekonomikas problēmām, ir atstājušas ārpus priekšvēlēšanu programmām – tiesiskums, korupcijas apkarošana, pilsoniskās līdzdalības attīstība valsts pārvaldē. Šie jautājumi nav atstājami ārpus borta, ja vien neuzskatām, ka korupcija nav korupcija, bet pietiekami leģitīms veids, kā mēs pārvaldām savu valsti.

Var jau aizbildināties, ka 4000 zīmju ir pārāk mazs apjoms, lai partijas tajā spētu labi izklāstīt savas programmatiskās nostādnes. Taču nekur arī nav teikts, ka partijām, skaidrojot savus plānus priekšvēlēšanu laikā, būtu jāaprobežojas ar šīm 4000 zīmēm, kā to dažas faktiski ir darījušas. 4000 zīmju programmai patiesībā vajadzētu būt tikai kopsavilkumam no daudz pamatīgāka programmatiska dokumenta, kura apjoms nav ierobežots.”

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem. Saruna par Latvijas attīstības scenārijiem
Baltijas valstīm nevajadzētu savstarpēji konkurēt par nodokļiem, bet tā vietā vienoties par līdzīgām nodokļu likmēm, kā tas ir Ziemeļvalstīs, izņemot Islandi. Šīs valstis sacenšas par pavisam citām lietām – infrastruktūras, cilvēkkapitāla kvalitāti u. tml. Arī Baltijas valstīm būtu nepieciešams draudzīgi konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem.
Daunis Auers
Latvijas stratēģijas un ekonomikas risinājumu institūta (domnīcas “LaSER”) valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes profesors, Eiropas un Baltijas valstu politikas, politisko risku un ekonomikas konkurētspējas pētnieks
Pirms 3 dienām, Politika

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI