TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
30. decembrī, 2022
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tieslietas
3
3

Tuvplānā kriminālprocess – nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības

LV portālam: ILZE VANAGA, Rīgas pilsētas tiesas tiesnese; ANTRA STRADIŅA, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes 2. nodaļas galvenā inspektore; JĀNIS KLŪGA, Valsts probācijas dienesta Uzraudzības, piespiedu un sabiedriskā darba nodaļas vadītājs.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Raidījuma “Zini savas tiesības” 3. sezonas turpinājumā tuvplānā nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības. Lai gan nepilngadīgo noziedzībai ir tendence samazināties, nepilngadīgo vidū pastāv diezgan liels noziedzīgo nodarījumu recidīvs. Raidījumā secināts, ka pieejamais palīdzības instrumentu loks bērniem ir pārāk mazs. Arī iesaistītās iestādes un speciālisti strādā atrauti, nevis centralizēti, kā rezultātā nepastāv kopējs redzējums darbam ar bērnu.

Saskaņā ar Valsts policijas pārskata datiem par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām 2022. gada pirmajos sešos mēnešos kopumā valstī reģistrēti 16 020 noziedzīgi nodarījumi, no kuriem 231 izdarīja nepilngadīgas personas. Pārskatā norādīts, ka 2022. gada pirmajos sešos mēnešos ir vērojama tendence samazināties reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaitam, kurus izdarījuši nepilngadīgie, kā arī nepilngadīgo personu skaitam, kuras izdarījušas noziedzīgus nodarījumus.

Vienlaikus jāņem vērā, ka statistikā par nepilngadīgo personu noziedzību iekļauj informāciju par bērniem vecumā no 14 līdz 18 gadiem, jo kriminālistikas jomā termins “nepilngadīgais” ir attiecināms tikai uz šo vecuma grupu. Diemžēl noziegumus izdara arī jaunāki bērni, turklāt, kā iepriekš LV portālam norādījuši eksperti, efektīvāk būtu strādāt ar bērniem un jauniešiem, kuri ir saskārušies ar noziedzību, līdz pat 21 gada vecumam.

2022. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, Kriminālprocesa likumā un Latvijas Sodu izpildes kodeksā. Atbilstoši šo likumprojektu anotācijās norādītajam ar grozījumiem tiek aizsākta nepilngadīgo kriminālatbildības sistēmas reforma, paredzot nepilngadīgai personai atšķirīgu sodu piemērošanas, izpildes un aizstāšanas kārtību, kā arī veiktas citas izmaiņas tiesiskajā regulējumā, lai kopumā pilnveidotu Latvijas kriminālsodu politiku.

Krimināllikumā ir ietverta atsevišķa VII nodaļa “Nepilngadīgā kriminālatbildības īpatnības”, kurā tiek regulēti tādi jautājumi kā:

  • nepilngadīgā atbildība (64. pants);
  • sodu veidi nepilngadīgajiem (65. pants);
  • audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem (66. pants);
  • brīvības atņemšanas piemērošana (66.1 pants);
  • probācijas uzraudzības piemērošana (66.2 pants);
  • sabiedriskā darba aizstāšana (66.3 pants);
  • naudas soda piemērošana (66.4 pants);
  • citi ar soda noteikšanu saistīti jautājumi (66.5 pants).

Sarunā ar Rīgas pilsētas tiesas tiesnesi Ilzi Vanagu, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes 2. nodaļas galveno inspektori Antru Stradiņu un Valsts probācijas dienesta Uzraudzības, piespiedu un sabiedriskā darba nodaļas vadītāju Jāni Klūgu tuvāk tika aplūkoti jautājumi, kas saistīti ar soda piemērošanu nepilngadīgai personai, citas īpatnības, kas saistītas ar nepilngadīgo kriminālatbildību, kā arī nepilngadīgo noziedzības prakse, cēloņi un novēršana. Raidījumā dzirdēsiet atbildes uz šiem un citiem jautājumiem:

  • Kāpēc bija nepieciešama un ir aizsākta nepilngadīgo kriminālatbildības sistēmas reforma?
  • Kāds ir soda piemērošanas mērķis nepilngadīgai personai?
  • Kāpēc var vai nevar uzskatīt, ka nepilngadība krimināltiesībās automātiski ir vainu mīkstinošs apstāklis?
  • Kādus soda veidus var piemērot nepilngadīgai personai?
  • Ar ko soda veidi nepilngadīgai personai atšķiras no tiem, kurus var piemērot pilngadīgai personai?
  • Kādos gadījumos tiesa nepilngadīgo var atbrīvot no soda un tā vietā piemērot likumā paredzētos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus?
  • Vai un kā nepilngadīgajiem atšķiras nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana no soda?
  • Kas kriminālprocesā vērtē nepilngadīgās personas vecuma un brieduma īpatnības, kā arī citas vajadzības?
  • Kas ir Valsts probācijas dienesta izvērtēšanas ziņojums?
  • Kādus noziedzīgus nodarījumus nepilngadīgas personas visbiežāk izdara?
  • Kādus likumpārkāpumus izdara mazgadīgie? Vai viņi arī tiek notiesāti?

Galvenās atziņas

  • Soda piemērošana nepilngadīgai personai

Krimināllikumā paredzētā soda mērķis ir aizsargāt sabiedrības drošību, atjaunot taisnīgumu, sodīt vainīgo personu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, resocializēt sodīto personu, kā arī panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

Attiecībā uz nepilngadīgo primāra ir viņa resocializācija. Vairāk jāstrādā ar nepilngadīgā domāšanas procesa maiņu, jākoriģē nepilngadīgā uzvedība, lai netiktu atkārtoti izdarīti noziedzīgi nodarījumi. Katrai darbībai ir sekas. Par katru pieņemto lēmumu un rīcību jāuzņemas atbildība.

Nepilngadīgajam var piemērot vienu no šiem pamatsodiem:

  • brīvības atņemšana;
  • probācijas uzraudzība;
  • sabiedriskais darbs;
  • naudas sods.

Nepilngadīgajam bez pamatsoda var piemērot šādus papildsodus:

  • probācijas uzraudzība;
  • tiesību ierobežošana;
  • izraidīšana no Latvijas Republikas.
  • Citas īpatnības, kas saistītas ar nepilngadīgo kriminālatbildību

Primāro nepilngadīgā novērtējumu veic policija. Tā vērtē pašu personu, tās uzvedību, sazinās ar vecākiem, ģimenes ārstu, skolu. Ja rodas šaubas par personas vecumu vai pieskaitāmību, pieprasa ekspertu atzinumus un ekspertīzes.

Visos gadījumos, kad apsūdzētais ir nepilngadīgs, prokuroram jāpieprasa izvērtēšanas ziņojums Valsts probācijas dienestam, kas to sagatavo 15 dienu laikā.

Uzzini vairāk >>

Izvērtēšanas ziņojumā ir apkopota ļoti plaša un komplicēta informācija, tostarp personas rakstura īpatnības, ģimenes apstākļi, mācību iestāde, darba vieta, atkarību izraisošu vielu lietošana, ja tāda ir konstatēta, procesu atkarības, piemēram, datorspēles, azartspēles, attieksme pret izdarīto noziegumu u. c. Ziņojums palīdz prokuroram un tiesnesim izlemt par atbilstošākā soda piemērošanu.

  • Nepilngadīgo noziedzības prakse, cēloņi un novēršana

Nepilngadīgo noziedzībai ir tendence samazināties. Vienlaikus nepilngadīgo noziedzībā pastāv diezgan liels noziedzīgo nodarījumu recidīvs.

Nepilngadīgo noziedzībā dominē zādzības un laupīšanas, kas ir izdarītas personu grupā, neatļautu vielu lietošana, kā arī miesas bojājumu nodarīšana.

Pieejamais palīdzības instrumentu loks bērniem ir pārāk mazs. Arī iesaistītās iestādes un speciālisti strādā atrauti, nevis centralizēti, kā rezultātā nepastāv kopējs redzējums darbam ar bērnu.

Ņemot vērā, kurā pašvaldībā bērns dzīvo, atšķiras pieejamās palīdzības klāsts, taču tam vajadzētu būt vienādam.

Pastāv ļoti lielas problēmas pieejamībai tādiem speciālistiem kā narkologs un psihiatrs, proti, ja nepieciešamības gadījumā ir vēlme doties pie speciālista, jāgaida garās rindās, taču pusaudzim palīdzība ir tieši tagad nepieciešama.

UZZIŅAI

Piecpadsmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu*. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, iepazīstinot skatītāju ar tiesisko regulējumu dažādās dzīves situācijās, kad to risināšanā ir jāvēršas tiesā.

Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā personas goda un cieņas aizstāvība, aizgādnības nodibināšana, paternitātes noteikšana, darba devēja uzteikuma apstrīdēšana un neizmaksātās darba samaksas piedziņa, soda apmēra noteikšana kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, sacīkstes princips civilprocesā, pagaidu aizsardzība pret vardarbību, nepilngadīgas personas atbildība, uzņēmējdarbība un sankcijas, patērētāja tiesības internetā, tiesas nolēmuma izpilde u. c. 

Plašāk par projektu: “Zini savas tiesības” trešā sezona ir klāt!.

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “YouTube” kanālā.

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs FacebookTwitter un Instagram.

* Raidījuma “Zini savas tiesības!” projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild SIA “Vidzemes televīzija”. #SIF_MAF2022

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI